Tuinieren met Marleen & een knapperige peultjes salade

Tijd voor een nieuwe gastblog van Marleen (Eten uit de volkstuin). Elke maand zal zij een lekkere groente (of fruit) in de schijnwerpers zetten, die jij makkelijk zelf in een kleine tuin of op je balkon kunt kweken. Met vandaag: knapperige peultjes en het recept voor een knapperige peultjes salade.

Peultjes wigwam in een pot
Weet je wat ik de aller-aller-lekkerste groente uit de tuin vind? Peultjes! De smaak van net geplukte peultjes is heel zoet. Het is lekker in een oosters noedelgerecht, maar ik eet ze het liefste door een salade. Het is een ideale groente om met  kinderen in de moestuin te zaaien. De zaden zijn heel groot dus kinderen kunnen die makkelijk in de grond stoppen. En mijn kind vind het heel leuk om peultjes te plukken en meteen op te eten! Net snoep, zegt ‘ie. De moestuinpeul is ook een echte prijsvechter. Ieder jaar kijk ik even bij de groenteboer naar de prijs van een bakje peultjes en dan ben ik blij dat ik net een flinke zak vol heb kunnen plukken. En peultjes zijn nooit in aanbieding zoals sperziebonen of wortels. Dus zelf zaaien loont!

Zaaien kan buiten vanaf maart tot en met mei. Zaaien in een grote pot kan ook. Zorg dan voor een goede afwatering door wat potscherven op de bodem te leggen. Houd de grond in het begin goed vochtig zodat de zaden kunnen kiemen. Eventueel kan je de zaden ook eerst binnen in een jampotje laten weken. Als de zaden na een paar dagen uitlopen, plant je ze buiten in een pot. Peultjes hebben steun nodig. Zet 3 bamboostokken of takken in de pot en maak een wigwam. Bind de bovenkant vast met touw en span halverwege ook een draadje voor extra steun. Zet je pot op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water. Na 8 tot 10 weken kan je de eerste peultjes oogsten.

peulen-in-een-pot

Waar je op moet letten
In maart en april is er voor vogels nog niet zoveel eten en dan vinden ze het heerlijk om je plantjes uit de grond te trekken en de erwtjes op te eten. Bescherm je pot de eerste weken met een netje of maak een koker van kippengaas. Niet alleen vogels zijn dol op de erwtjes, muizen ook. Op het balkon of in je stadstuin zal je daar niet zo snel last van hebben. Maar in grote tuin of volkstuin dus wel. Grrr. Ik probeer de planten te beschermen met snoeiafval van prikplanten zoals meidoorn, braam en japanse wijnbes. De natuurlijke vijanden van muizen zijn grote vogels, katten en vossen. Grote vogels zijn gelukkig al wel op ons complex gesignaleerd, ze moeten alleen nog mijn tuin vinden! En met mijn 15-jarige kater ben ik in onderhandeling.

Leuk weetje!
Wist je dat je de scheuten van peulen en erwten ook kan eten? In de winter zet ik vaak een bakje met erwten in de vensterbak. De scheuten kunnen door de salade, pesto of groene smoothie!

Zaaitips voor peultjes

 • Zorg voor een goede afwatering
 • Zaai vanaf maart tot en met mei
 • Bescherm de jonge plantjes tegen hongerige vogels
 • Geef bij warm en zonnig weer dagelijks water
 • Plaats stokken of takken voor steun

peultjes-saladeNodig voor een peultjes salade (2 personen)
2 handen peultjes
1 hand pluksla zoals rucola
5 radijsjes
100 gram feta
dressing van olijfolie, witte wijnazijn en mosterd
zout en peper

Kook de peultjes in 5 minuten knapperig. Spoel ze af met koud water, zo blijven ze mooi groen. Was de sla en schut goed droog. Was de radijsjes en snij in dunne plakjes. Meng alles in een kom of schaal. Maak een dressing van 2 delen olijfolie, 1 deel witte wijnazijn en 1 theelepel mosterd. Brokkel de feta erover en voeg zout en peper naar smaak toe. Puur genieten!

3 reacties

 1. Heerlijk simpel klinkt dit. De meest simpele dingen zijn vaak ook het lekkerst. Ondanks dat het buiten grauw is, krijg ik door de foto’s helemaal een zomers gevoel 🙂 leuk deze rubriek!

 2. Leuke gastblog weer en uiteraard mooi…..
  Wij hebben, doordat Marleen op haar eigen blog ook al zo enthousiast was over peultjes, ze nu ook zelf in de tuin, tja soms heb je wel eens een zetje nodig 😉
  Ze zijn heerlijk, en eigenlijk best makkelijk te kweken. Deze salade ziet er ook weer overheerlijk uit!
  Bedankt voor de tip en voor het zetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *