Tuinieren met Marleen & een geweldige pluksla-salade

Tijd voor een nieuwe gastblog van Marleen (Eten uit de volkstuin). Elke maand zal zij een lekkere groente (of fruit) in de schijnwerpers zetten, die jij makkelijk zelf in een kleine tuin of op je balkon kunt kweken. 

Sla
Welke groente eet jij bijna dagelijks? Waarschijnlijk ook sla, hè. In mijn volkstuin, maar ook op het terras thuis, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Je kunt eindeloos variëren. Als je zaden gaat kopen, kun je kiezen uit pluk- of snijsla, krulsla, bindsla en kropsla. In een grote pot of teil op je terras of balkon is pluk- of snijsla een goede keuze! Kies bijvoorbeeld Babyleaf. Het is makkelijk en je kan de hele teil vol zaaien. Maar ook rucola, bietenblad en mosterdblad zijn makkelijke slasoorten.

Zaaien kan vanaf april tot september. Gebruik je een teil of cementemmer? Zorg dan voor een goede afwatering door gaten in de bodem te boren en leg wat potscherven op de bodem. Stort vervolgens je teil vol met potgrond en zaaien maar! Houd de grond met een plantspoeier goed vochtig als de zaden kiemen.

Zet je teil op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water. Na een week of vier kan je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snij het blad voor je salade maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad. Heb je niet veel zon op je balkon, dan is dat voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kan oogsten. Heb je wat meer ruimte in de tuin? Zaai dan eens Lollo rosso (krulsla) of Little gem (bindsla).

sla

Lastpakken
Het zaaien en kweken zoals rucola en bietenblad gaat eigenlijk nooit mis. Maar tussen alle slasoorten zitten wel wat lastpakken. Kropsla bijvoorbeeld! Zaai dat niet als het buiten 20 graden is. De kropsla gaat dan snel bloeien en wordt nooit een krop. Of veldsla. Als je dat te dicht op elkaar zaait, is de kans op meeldauw (witte poederige vlekken) erg groot. En niet te vergeten de luizen in de krulsla. Flink sproeien met water om de luizen weg te spoelen. In een grote tuin kan je wat plekken aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijand van luizen: zweefvliegen of lieveheersbeestjes. Zweefvliegen komen graag in je tuin als er schermbloemige planten zoals pastinaak of bladvenkel bloeien. En lieveheersbeestjes overwinteren graag in een rommelige tuin met veel blad. Ik zie ze ook vaak bij brandnetels. Dus een klein stukje met onkruid kan heel nuttig zijn!

Leuk weetje: Is je rucola gaan bloeien? Helemaal niet erg! De bloemen zijn eertbaar en heel decoratief in je salade. En gooi de uitgebloeide stengels niet weg maar hang ze op zijn kop in een emmer en wacht tot de zaden vanzelf los schieten. Zo heb jij weer zaden voor volgend jaar.

Zaaitips voor sla in een teil
•      Zorg voor een goede afwatering
•      Zaai vanaf april tot en met september
•      Geef bij warm en zonnig weer dagelijks water
•      Pluk als de blaadjes ongeveer 10 groot zijn
•      Laat de plant staan en oogst na een paar weken opnieuw

pluksla-aardbeisalade-1Nodig voor een pluksla salade:
2 flinke handen pluksla
100 gram zwarte quinoa (ekoplaza)
100 gram aardbeien
50 gram zachte geitenkaas
1 eetlepel garneer amandelen
vinaigrette van rucolakiemen, olijfolie, witte balsamico en 1 theelepel honing
zwarte peper
rucolabloemen (optioneel)

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de quinoa een beetje afkoelen. Pluk en was de sla. Was de aardbeien en halveer ze. Leg de sla, quinoa en aardbeien op een schaal. Brokkel de geitenkaas over de salade. Maak met een staafmixer een vinaigrette van een handje rucolakiemen, 2 delen olijfolie, 1 deel witte balsamico en 1 theelepel honing. Giet de vinaigrette over de salade en garneer met een eetlepel amandelen.

3 reacties

  1. Gisteren weer opnieuw pluksla gezaaid. Zo makkelijk en heerlijk. Helaas is de rucola niet gelukt, maar dat ga ik zeker nog een keer proberen en dan ook deze lekkere salade maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *