Tuinbonen burgers

Ik ben de laatste tijd wat aan het experimenteren met nieuwe vegetarische burgers. De winkelvariant koop ik al een tijdje niet meer, aangezien die vol met e-nummers en andere toevoegingen zitten. Zo gezond zijn ze dus niet! Vandaar dat ik aan de slag ben gegaan met het uittesten van zelf gemaakte burgers met leuke smaakjes.. Eerder maakte ik deze lekkere groenten-bulgur burgers, die overigens nog steeds favoriet zijn. In de winter maak ik graag linzen-wortelburgers of pompoen-blauwe kaas burgers.. In de lente en zomer heb ik echter meer trek in frisse, iets lichtere burgers. Heerlijk tussen een broodje of bij een salade. Een favoriet ingrediënt van mij wanneer de temperaturen stijgen is de tuinboon, vandaar deze nieuwe burger.

Deze tuinbonenburgers zijn makkelijk te maken met de keukenmachine, mocht je die niet in huis hebben dan schijnt een staafmixer, achterkant van een vork of een aardappelstamper ook te werken. Zorg wel dat je alle andere ingrediënten heel fijn snijd en dan komt het helemaal goed.

Heb je zin in een verantwoorde saus voor erbij? Mix dan 3 eetlepels Griekse yoghurt, ½ eetlepel olijfolie, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel verse munt (fijn gesneden) goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper, en zo heb je binnen een paar minuten een simpele maar heerlijke saus voor bij je burger!

Nodig voor ongeveer 4-6 burgers:
1  grote sjalot, in stukken
1 teentje knoflook, in stukken
10 gram (een klein bosje) verse koriander
½-1 tl rode chili flakes, een beetje naar smaak.
300 gram tuinbonen, uit de diepvries of vers gedopt
100 gram kikkererwten, uit blik
80 gram broodkruim of panko
1 ei
Snuf zeezout
Zwarte peper

Haal de verse tuinbonen uit hun schil. Wanneer je tuinbonen uit de diepvries gebruikt (wat ik meestal doe), kun je ze in kokend water blancheren totdat ze gaar zijn. Hak ondertussen de sjalot, knoflook, verse koriander en rode peper fijn in de keukenmachine.

Je kunt ervoor kiezen om de tuinbonen nogmaals te doppen, wanneer je de tijd ervoor hebt. Maar wanneer ik trek heb en geen zin heb in het (nogmaals) doppen van de tuinbonen, laat ik het witte vliesje eromheen zitten. Voeg de tuinbonen aan het ui-knoflook mengsel, samen met het ei, de broodkruim of panko en breng op smaak met zout/peper. Vorm van dit mengsel burgers van ongeveer 6-7 cm breed. Laat ze minimaal voor 15 minuten afkoelen en stevig worden in de koelkast. Dit mag overigens ook langer, dek ze dan goed af.

Bak in wat olijfolie in een ruime koekenpan, voor ongeveer 3-5 min aan elke kant. Tot ze aan beiden kanten mooi bruin zijn geworden en warm van binnen zijn. Serveer gelijk!

Wil je de vegabrugers bewaren? Wikkel elke burger dan goed in keukenfolie (dus de doorschijnende versie) en leg ze plat in de vriezer, zo kunnen ze een paar maanden bewaard worden. Het is wel wijs om de burgers een paar uur voor het bakken uit de vriezer te halen, om ervoor te zorgen dat ze helemaal goed ontdooit zijn wanneer je aan de slag gaat.

PS. een mooie foto van deze burger in een broodje hebben jullie nog van mij tegoed! Het was zo lekker, dat ik helemaal vergeten was om een foto te maken.. Oeps! Maargoed, aan de andere kant een goed teken, toch?

9 reacties

    1. Dankjewel. Zeker doen! Het is erg simpel om te maken en je kunt er een aantal invriezen voor wanneer je geen tijd hebt om iets te maken. Super handig! 😀

  1. Hoi Ianna ik heb ze gemaakt en ze smaakten heerlijk. Ik heb er nog twee ingevroren, vooral prettig dat het overgrote deel uit groente bestaat en niet uit allerlei toevoegingen zoals bij kant en klare burgers. Ik vroeg me af of je de broodkruim ook kan vervangen door havermout en of je daar dan minder van moet gebruiken? Ik wil liever niet teveel bewerkte granen eten dus havermout lijkt mij gezonder. Ik hoor het graag van je. Morgen ga ik de bulgur-groenteburgers maken maar dan met quinoa. Ik zal je nog wel even laten weten hoe ze bevallen zijn. Groetjes Barbara

    1. Hoi Barbara, Wat tof om te horen! Ik heb het nog nooit met havermout gegeten, maar ik denk dat je het wel kunt proberen. Ik heb mijn pompoenburgers ook een keer met havermout gemaakt en dat ging prima. Ik ben benieuwd naar het resultaat! En succes met de groentenburgers, deze zijn overigens minder stevig dan de tuinbonenburgers, al vind ik het persoonlijk niet storend. Groetjes, Ianna

    2. Er bestaat ook quinoa meel en vlokken. Die kun je ook gebruiken om de hamburgers mee te ‘lijmen’. Bij de Tuinen kun je alle varianten kopen.

      Heerlijke recepten trouwens en verder een superleuke site. Hier zal ik wat avondjes rondneuzen om lekkere recepten te vinden. Ben ook meteen maar lid geworden van je facebook!

      Nog een burger idee. Feta met courgette. De courgette raspen en goed uitdrukken, samen met feta en ei mengen en dan aandikken met quinoa meel tot je er burgers van kunt maken. Je kunt er vanalles aan toevoegen, munt bijvoorbeeld of doperwtjes.

      1. Hoi Louise,
        Bedankt! Ik denk dat je ook zeker quinoa meel etc zou kunnen gebruiken. Je hebt iets nodig om te binden, samen met het ei.
        Dat klinkt heerlijk! Ga het binnenkort eens uitproberen. Hou je op de hoogte! 🙂

    1. Wat leuk om te horen! Toevallig had ik ze laatst per ongeluk ook onder ei gemaakt, ging inderdaad prima, al ben ik zo gewend om er altijd een eitje doorheen te doen vanwege de binding (anderen vallen gelijk uit elkaar). Klinkt heerlijk met de noten, leuke tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *