Tony’s pretzel toffee cheesecake

pretzel toffee cheesecake

Het begon allemaal toen ik voor mijn werk achtergrond research deed naar de nieuwe (en toen nog geheime) Tony’s repen: donkere melk en donkere melk pretzel toffee. Want, wat is donkere melk eigenlijk? En, waar komen pretzels vandaan? Terwijl ik met mijn neus in de digitale boeken zat, bedacht ik mij dat deze nieuwe reep misschien wel de perfecte basis is voor een taart. Met die gedachte begon ik aan mijn Tony’s Chocolonely pretzel toffee cheesecake (zeg dat eens vijf keer achter elkaar). Karamel, een dikke laag ‘cheesecake’, een volledige Tony’s reep, en laten we de pretzels niet vergeten. Als ik deze ingrediënten zo bekeek, wist ik eigenlijk niet eens of deze taart echt lekker zou worden. Ik moest die taart maken, en zo geschiede.

Het was een regenachtige vrijdag met te veel vrije tijd, een springvorm en twee grote bakken creamcheese in mijn ijskast. Twee uur later was de taart klaar. Het resultaat en recept voor deze Tony’s pretzel toffee cheesecake vind je hier beneden. Ik heb er een stuk van gegeten, en was compleet misselijk. Gelukkig hebben mijn vriendinnen een hogere tolerantie grens, en binnen 24 uur was de hele taart op. Tot de laatste pretzel kruimel. Misschien is het de Tony’s gekte, of gewoon omdat de cheesecake erg goed is gelukt (al zeg ik het zelf). Ik zou zeggen: haal een reep in huis, bak de taart en oordeel zelf. En, zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd.

pretzel toffee cheesecake

Nodig voor 1 taart, ±10 stukjes:
Springvorm (tussen 15-18 cm)
75 gram pretzels
75 gram digestieve
60 gram boter, gesmolten

500 gram roomkaas
250 ml zure room
1 tl vanille extract
4 eieren, op kamer temperatuur
100 gram suiker
1 Tony’s Donkere Melk Pretzel Toffee reep
2 tl maizena

1 blikje gecondenseerde melk, ±400 ml (of 200 ml dulce de leche)

Doe de pretzels en digestieve (of andere biscuits) in een keukenmachine en pulseer tot kruimels. Smelt de boter in een klein pannetje en voeg toe. Pulseer nog een paar keer tot alle boter is opgenomen door de koekkruimels. Stort in een beboterde springvorm, druk goed aan (met de achterkant van een lepel, bijvoorbeeld) en zet in de ijskast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de roomkaas, zure room, vanille extract en suiker in de keukenmachine. Mix kort, voeg een voor een het ei toe, mix tot er een gladde structuur ontstaat. Snijd de Tony’s reep in stukjes, en doe samen met de maizena bij het cheesecake mengsel. Pulseer tot de brokken iets kleiner zijn geworden. Giet in de springvorm en zet in de oven. Bak voor ongeveer 60-70 minuten.

Zet ondertussen het blikje met gecondenseerde melk in kokend water. Zorg dat het volledig onder water staat en kook voor 2 uur. Laat de cheesecake afkoelen en zet voor een nacht in de ijskast. Haal de volgende dag eruit en besmeer met de karamel.

1 reactie

  1. g Ilona ,
    waar kan ik pretzel kopen en wat zijn pretzel en waar tonys caramel reep graag wil ik het recept proberen te maken alvast mijn hartelijke dank.
    vriendelijke groet van Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *