Tomatensalade met basilicumdressing

Tomaten salade met basilicumdressingIk ben een echte tomaten fan! Ik kan er echt gelukkig van worden (ja echt!), als ik de winkel binnen loop en zie dat het tomatenseizoen weer is begonnen. Iedereen kent de trostomaat, of de cherrytomaat, maar ondertussen bestaan er zoveel andere leuke soorten, in bijna alle kleuren van de regenboog. Van paars, tot groen, geel tot oranje, in allemaal leuke vormen. Van klein, tot joekels en gekke vormpjes.

Gisteren liep ik door de biologische winkel en tot mijn grote vreugde waren de gekleurde tomaatjes weer terug van weggeweest. Tijd om daar een nieuw, zonnig recept mee te maken. Het zonnige weer en de warmte heeft Nederland misschien even verlaten, maar met deze tomatensalade met basilicumdressing komt het zonnetje weer terug in huis. Heerlijk voor bij een gegrild stukje vis of vlees, of gewoon zo als lunchsalade. Een ding is belangrijk bij deze salade: hoe meer soorten en kleuren tomaat, hoe mooier  en lekkerder de salade wordt.

gekleurde tomaten

Nodig (2 personen):
250 gram gekleurde tomaatjes, gehalveerd.
10 gram verse basilicum, alleen de blaadjes
3 el olijfolie
1 el citroensap
zakje (70 gram) veldsla
3 el pecorino schaafsel
een duimpje ingelegde citroenschil, heel fijn gesneden
zeezout/peper

Pureer de verse basilicum, met de olijfolie, citroensap, zeezout en peper met een staafmixer. Je kunt de basilicum ook fijn malen met zeezout in de vijzel. Om vervolgens de andere ingrediënten toe te voegen.

Basilicumdressing

Pluk de veldsla, door de blaadjes van de wortel te scheiden. Voeg de blaadjes met de gehalveerde tomaatjes in een kom en roer daar de basilicumdressing doorheen. Breng eventueel nog op smaak met zout en/of peper. Serveer op 2 borden, bestrooi met pecorino, de kleine stukjes ingelegde citroen en serveer.

Tomatensalade met basilicumdressing

6 reacties

 1. Hi! Ik heb je net “ontdekt” via De Groene Meisjes, en ben wat door je blog gaan neuzen, heel leuk! Ik wilde me er graag op abonneren, en heb je zopas een ? gestuurd en geklikt op “Notify me of new posts by email”, en hoop maar dat dat werkt.
  Lekkere salade lijkt me dit, maar ik struikelde even over je “duimpje ingelegde” citroenschil; wat is dat in hemelsnam? Een duimpje zal wel zo’n 5-6 cm zijn, maar wat is ingelegde? (Ik woon in Canada, dus ik heb geen Nederlanders om me heen om het te vragen, sorry.)

  1. Hoi Ina,
   Een duimpje is inderdaad een stukje van 5-6 cm. Ingelegde (of gepekelde) citroenen kun je zelf maken of eventueel kopen. Aangezien je ze pekelt in zout, worden de schillen (daar gaat het om), heerlijk zacht en een beetje ziltig van smaak. Dat maakt ze heel lekker bij Marrokkaans/Midden-oosterse gerechten. Hopelijk heb je wat aan deze informatie. Ik zag hier een leuk receptje om ze zelf te maken: http://inkellskitchen.blogspot.nl/2012/07/ingelegde-citroenen.html Groetjes, Ianna

   1. Gepekelde citroenschilletjes, grappig, daar had ik nooit van gehoord, maar wat een boel werk om wat schilletjes extra lekker te maken! Doe je dat heus zelf, en is het echt de moeite waard?
    Ik heb nog niet geprobeerd om ze hier kant-en-klaar te kopen, maar ik vrees het ergste…. Nee, ik denk dat ik maar gewoon wat zest aan je heerlijke salade zal toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *