Tomaten risotto met mozzarella

Deze risotto komt officieel uit het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Een heerlijk kookboek, vol vegetarische recepten. Lees hier mijn review! Ondertussen heb ik deze risotto naar eigen smaak wat aangepast en is het een blijvertje geworden in huize beginspiration. Vooral omdat het zo simpel is om te maken en je eigenlijk maar heel weinig ingrediënten nodig hebt.

Ik maak de tomatensaus graag van te voren, dit kan eventueel de avond of de middag daarvoor zijn. Hierdoor wordt het maken van de risotto een peulenschil. Daarbij maak ik altijd extra veel tomatensaus, die ik vervolgens bewaar voor mijn ratatouille, om een eitje in te bakken of als basis voor mijn tomatenketchup of pastasaus. Het recept wat ik hieronder geef ik overigens alleen voor door de risotto, maar maak gerust meer. Dat komt wel op! 🙂

Aangezien ik het zonde vind om de restjes tomaat uit de zeef weg te gooien, hergebruik ik het graag als smaakmaker in de soep. Samen met wat restjes groenten, kun je er een heerlijk en gezond soepje van maken. Favoriete combinaties voor mijn restjes tomaat: courgette, paprika, bosui, of wortel, rode ui, linzen. Eet het als voorgerecht, lunch of vries het in voor wanneer je geen zin hebt om te koken. Heerlijk!

Tomaten risotto

Nodig voor 4 personen:
Uit het kookboek Veg!

750 gram – 1 kilo tomaten, gehalveerd
2 teentjes knoflook, in hun schil
2 tl tijm
2 tl oregano
olijfolie
zout/peper

750 ml groentebouillon
2 tl boter
1 ui, fijn gesneden
250 gram risotto rijst
100 ml witte wijn (optioneel)
1 bol buffelmozzarella, in stukken
Geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
extra vergine olijfolie

Geroosterde tomaten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met keukenpapier en leg daar de gehalveerde tomaten op (met het snijvlak naar boven). Bestrooi ruim met de kruiden, zout, peper, en besprenkel met olijfolie.  Zet de plaat voor ongeveer 1 uur in de oven tot de tomaten zacht zijn en de bovenkant begint te karamelliseren. Vergeet niet om na 20 minuten de knoflooktenen op de bakplaat mee te bakken.

Tomatenpuree

Laat de tomaten goed afkoelen, om ze vervolgens door een grote zeef te drukken met een houten lepel of onderkant van een pollepel. Je tomatensaus is klaar voor gebruik!

risotto

Breng de bouillon aan de kook. Smelt ondertussen de boter, waarin je op zacht vuur een uitje bakt Voeg na ongeveer 5 minuten, of wanneer de ui glazig begint te worden, de risotto rijst toe. Bak deze een paar minuten mee. Blus af met witte wijn, of met een grote soeplepel bouillon. Gaar de risotto verder zoals vermeld op de verpakking. Voeg steeds nieuwe bouillon toe wanneer de risotto droog wordt en blijf met liefde de risotto doorroeren. Na ongeveer 25 minuten is de risotto gaar (al hangt dit af van de soort risotto die je gebruikt, dus lees de verpakking goed!).

Roer de tomatensaus erdoor en laat voor een paar minuten meekoken. Haal van het vuur,  breng eventueel wat op smaak met parmezaanse kaas, zout en peper. Roer de stukjes buffelmozzarella erdoor. Laat de risotto met een deksel voor 1-2 minuten staan. Roer dan nogmaals erdoor, zodat de gesmolten mozzarella door de risotto wordt verdeeld. Let op: niet te veel, je wilt tijdens het eten nog wat smeltende kaasdraden zien!

Dien op met wat olijfolie, en eventueel wat rucola. Ik serveer er graag een stukje witte vis uit de oven bij, of een mix aan gegrilde groenten.

10 reacties

  1. Ook een van mijn favorieten uit veg!. Ik sta er steeds weer versteld van hoe zo weinig “versiering” (geen uitgebreide saus met tientallen ingrediënten) voor zo’n lekkere risotto zorgt. Ik vind ‘m heerlijk!

  2. Wauw, die ga ik even onthouden! Ik breng risotto normaal op smaak met citroen/rode peper of met pesto maar ik vermoed dat dit recept binnenkort ook eens op tafel komt.

    1. Zeker doen! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Serveer het zelf vaak wat gegrilde groenten of een stukje vis, dan is het een goed vullende maaltijd. Al is de risotto zelf eigenlijk al heerlijk op zichzelf.

    1. Knoflook mag met de tomaatjes door de zeef, zo wordt het heel fijn en krijg je een heerlijke knoflook smaak. Je kunt het eventueel ook in kleine stukjes snijden.

  3. Wat een onwijs heerlijk recept! Ik ben niet bepaald een held wat koken betreft, maar juist daarom wilde ik toch graag m’n kookkunsten meer wil ontwikkelen. Zo kwam ik op jouw Foodblog terecht en op dit risotto recept. Makkelijk, toegankelijk en lekker. Dit is het eerste recept die ik via een blog heb uitgeprobeerd en moet zeggen dat ik erg onder de indruk was van mijn kookkunsten dankzij dit recept en jouw blog! Mijn complimenten! Wel vroeg ik me af hoe het precies zit met het meenemen van de knoflook in de oven.. Op de foto is te zien dat je de schil eromheen laat. Pers je de knoflook met schil en al nadat deze in de oven is geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *