De afgelopen week was niet helemaal mijn week in de keuken, helaas. Ik had wilde plannen om van alles te bakken, aangezien het de perfecte afleiding zou zijn van het eindeloze studeren. Ik ging aan de slag met citroen-kokoskoekjes maar de custard, die ik ertussen wilde stoppen, besloot niet mee te werken. De poging om een nieuw soort vegaburger te ontwikkelen mislukte. Tot op de dag snap ik niet waarom; ik zat in zo’n fijne “winning-streak” de afgelopen weken. Ik maakte al eerder deze tuinbonenburgers en die waren goddelijk! Ik overdrijf niet..
Dus besloot ik mezelf en de keuken maar even een pauze te geven. Op een van de avonden haalde ik zelfs friet, gewoon zo uit de zak geschut ja! Vriendje blij; ik realiseerde me weer dat zelf frietjes bakken eigenlijk veel lekkerder is. Enfin. Het was niet mijn week… Tot ik deze fijne tomaten-feta taart maakte! Zoete tomaatjes, comforting korstdeeg, ziltige feta en geurige basilicum maakt een simpel, snel en eigenlijk heerlijk gerecht. Vooral omdat de oven het meeste werk doet! Je hoeft alleen wat sla uit een zakje te schudden, flesje wit open te trekken en voila: diner is served!
Je zou het evt nog makkelijker voor jezelf kunnen maken door (biologisch) bladerdeeg te gebruiken; al ben ik daar nooit zo’n fan van. Ik maak het deeg liever zelf. Klein werkje, maar je hartige taart smaakt gelijk zoveel lekkerder door! Nog een klein dingetje: laat de tomaten-fetataart even afkoelen voordat je begint met eten, want anders verbrand je (net als ik, door mijn gulzigheid) je mond aan een iets te warm tomaatje.. Zonde!
Nodig:
1 portie deeg
350 gram (cherry)tomaten
150 feta, in blokjes
2 bosuitjes, in fijne ringen gesneden
2 eetl basilicum, fijngesneden
2 eieren
250 ml room
1 teen knoflook, door de pers
zout/peper
Maak hartige taart deeg en verwarm de oven alvast voor op 190 graden.
Snij de tomaten in dikke plakken (of de cherry tomaatjes door de helft). Meng deze in een kom met de feta, basilicum en bosui door elkaar. Voeg het tomaten-feta mengsel in de springvorm met daarin de voorgebakken taartbodem.
Mix in een kom (ik gebruik gewoon weer dezelfde) de eieren, room, knoflook, een snuf zout en wat vers gemalen peper door elkaar. Giet dit over de tomaten en feta heen tot deze net niet onder staan.
Zet in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 30-40 min af, of tot de bovenkant mooi bruin is en het slagroom-eimengsel gestold. Laat het 5 minuten afkoelen en serveer.
Ziet er weer lekker uit!
Dankje! 😀
Klinkt heel lekker!
Thanks! En heel makkelijk om te maken! 😀
Wat apart, ziet er heerlijk uit! En vegetarisch, helemaal goed 🙂
Inderdaad vega en daarbij een erg lekkere en simpele combinatie! Geef me maar even een seintje als je het een keer gemaakt hebt, ik ben benieuwd!
Ziet er superlekker uit, deze ga ik onthouden!!
Leuk! Geef maar een seintje als je het een keer gemaakt hebt, ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt.
Ziet er heerlijk uit!
Welke room kan ik gebruiken met minder calorieen?
Ik let zelf nooit op calorieën, dus ik kan je hier geen antwoord op geven. Zou persoonlijk eerder kiezen voor een volle bio room, dan een product met 0% vet (en vast minder calorieën). Daar is veel meer aan gesleuteld! Ik zou dus zeggen: lekker room gebruiken en genieten van de taart! 😀 Je zou eventueel kunnen kijken voor een plantaardige (bio soja) room, misschien dat daar minder cal in zitten.
Dank je wel voor je antwoord!
Klinkt goed! Kan ook in kleine vormpjes, invriezen voor lunch lijkt me. Daarvoor ben ik op zoek naar ideeen. Geen keuken op het werk nl. Tips welkom!
Ik heb de taart geprobeerd. Eenvoudig en echt lekker! (ik maakte ze met sojaroom)
Wat leuk om te horen dat de taart zo goed in de smaak is gevallen. Geniet ervan!