Toast met zoete tomaatjes en gegrilde halloumi

Ik ben verliefd op halloumi. Deze ziltige smeltkaas is heerlijk om te verwerken in (vegetarische) gerechten. Restjes groenten tover je om tot een heerlijk gerecht. Denk aan een simpele groentenschotel uit de oven, zoals deze. Maak ook eens deze geweldige wortelbeignets of deze fijne lente salade. Dat kunnen we nu wel gebruiken! Alleen, hoe schrijf je halloumi?  Ik kom steeds verschillende versies tegen, is het nu halloumi of haloumi? Los van dit kleine hal(l)oumi-spellingsdilemma, was ik gelijk verslaafd aan deze lekkere lunch. Heerlijk voor op een koude dag, waarin je iets kleins en warms wilt eten. Hoe maak je het? Dat lees je hier!

Nodig voor 1 persoon:
2 sneedjes zuurdesem brood
1 teentje knoflook
1 sjalotje, fijn gesneden
flinke hand cherrytomaten, in stukjes
Sap van een 1/4 citroen
4 plakken halloumi kaas
paar blaadjes basilicum
1 bosui, in dunne ringen (optioneel)
zwarte peper
olijfolie

Toast het brood in een grillpan of broodrooster. Besmeer de warme toast gelijk met een beetje knoflook. Een paar keer erover wrijven is voldoende. Snij de rest fijn voor later.

Fruit in een beetje olijfolie de overige knoflook en het fijngesneden sjalotje tot ze doorzichtig worden. Voeg dan de tomaten toe en laat het op laag vuur rustig bakken tot de tomaten zacht worden. Breng op smaak met wat verse basilicum, de fijn gesneden bosui, citroensap en wat zwarte peper. Let op: de halloumi is erg zout van zichzelf, dus extra zout toevoegen is niet nodig.

Leg het mengsel op de zuurdesem toast. Veeg de pan schoon met eventueel wat keukenpapier. Je hoeft hier geen extra olijfolie bij te doen en bak de halloumi tot ze lichtbruin zijn geworden. Leg de halloumi op de broodjes, serveer eventueel met wat extra zwarte peper en wat citroensap.

7 reacties

  1. Mmm in Sydney at ik dit vaak op een broodje met gegrilde courgette en knoflookcitroen dressing! Ik zocht het pas bij de AH maar daar hebben ze het niet. Waar koop jij het?

    1. Oh dat klinkt inderdaad heerlijk! Haloumi past goed bij courgette idd. Ik maak ook graag wortelbeignets, gril daar courgette bij en de haloumi en gebruik tevens een knof-citroen dressing. Yumm! Ik koop de haloumi meestal in de biowinkel (ekoplaza/marqt) of bij het kaasboertje bij mij in de straat. Succes!

  2. Haloumi, ik twijfel ook altijd aan de spelling 🙂
    Los daarvan is het super gemakkelijk ingrediënt om mee te koken!! Ik ben er ook dol op. Ik verwerk hem meestal in groenteschotel, maar zou dringend eens wat meer moeten variëren ermee want je kan er inderdaad zoveel richtingen mee uit!
    Dus jouw receptje is alleszinds een leuk ideetje.
    Groetjes Julie

    1. Volgends het woordenboek is het haloumi, dus voortaan schrijf ik het zo.. Het is zeker een top product om in huis te hebben. Je kunt er zoveel verschillende dingen mee maken. Laatst een pompoenburger met haloumi gegeten, erg lekker! Mocht je nog leuke suggesties hebben, dan hoor ik het graag. groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *