Tips van Jet + het recept voor Jet’s gezonde krentenbollen

gezonde krentenbollen

Een paar weken geleden was ik bij de boeklancering van Jet van Nieuwkerk haar nieuwste (en tweede) boek: Tips van Jet. Hierin geeft Jet 100 tips om het nieuwe jaar goed te beginnen, en daarbij krijg je een boel gezonde recepten voor extra inspiratie (waaronder dit recept voor Jet’s gezonde krentenbollen). Die van mij ligt op het moment naast mijn bed, en is heel geschikt om even door te bladeren voor het slapengaan.

Maak jij ook altijd de afspraak met jezelf om vanaf maandag weer te gaan sporten, sparen of gezond eten? En dat elke week weer opnieuw? Dan is dit boekje iets voor jouw. Je krijgt namelijk helemaal zin om je leven om te gooien en aan de slag te gaan met de tips van Jet. Er staan hele handige tips in, sommige tips zijn heel logisch, maar zijn dingen die ik simpelweg niet doe of vergeet. Een paar van mijn favorieten uit het boek:

  1. Maak een ommetje na het eten (in plaats van op de bank te duiken). Ook al is het maar een klein rondje van 10 minuten. Goed voor je spijsvertering, prettig voor je hoofd en leuk voor je humeur. Spreek met jezelf af om minimaal drie keer per week na het eten een rondje te gaan lopen.
  2. Stop je vriezer vol groenten en fruit, zo heb je altijd iets te eten in huis. Meteen na de pluk worden de boontjes en frambozen ingevroren, dus het is hartstikke vers. Doperwten, spinazie, boerenkool, broccoli, mango, bessen, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het ingevroren kopen. Dankzij een slimme, volle vriezer kun je altijd iets lekkers maken.
  3. Leg je telefoon weg als je gaat slapen. Het is niets nieuws, maar toch ligt mijn telefoon altijd naast mij als ik ga slapen. Geen goede eigenschap. Zet je belangrijkste mensen in de favorietenlijst, zodat ze je gewoon nog kunnen bereiken als ze je nodig hebben.
  4. Ga op maandag sporten, dat is zo’n goed begin van de week.
  5. Sparen. Koop een mason jar en een tube lijm. Snijd met een aardappelmesje een gleuf in de deksel (breed genoeg voor een twee euro munt en een opgevouwen briefje) en plak de deksel goed dicht. Schrijf met een stift op de pot, of hang er een leuk briefje aan, waarvoor je spaart en je zelfgemaakte spaarpot is klaar. Gooi er je kleingeld in, of dat beetje cash wat je over hebt. Als die hele pot vol zit, maak je het open en kun je gratis op… (vul hier je doel in).

Dit is natuurlijk maar een heel klein voorproefje. In het boek vind je nog 95 andere tips over een fit lijf, hoe krijg je je stresslevel naar nul en veel handige opruim tips. Smaak het naar meer? Maak dan vooral onderstaande gezonde krentenbollen. Een fijne snack om achter de hand te houden als je een drukke week voor de boeg hebt. Lekker met jam, maar ook met een plakje kaas of gewoon zo. 🙂

Nodig voor ±10 stuks gezonde krentenbollen:
Bereidingstijd: 30 minuten
200 gram krenten (of rozijnen)
250 gram vanille kwark (Jet vindt die van de Weerribben heel lekker, maar je kunt ook naturel gebruiken)
250 gram havermout
2 eieren
1 tl bakpoeder
1 el olijfolie
snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

Laat de krenten voor 5-10 minuten wellen in warm water. Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze met een spatel. Giet de krenten af, druk het vocht eruit en doe bij de rest van de ingrediënten. Je beslag is nu klaar.

Maak 10 bollen van het beslag, dit kun je het beste doen met twee eetlepels, en leg op de bakplaat met bakpapier. Bak ze in de voorverwarmde oven voor maximaal 20 minuten, anders worden ze te droog. Laat iets afkoelen en smullen maar.

In de ijskast zijn deze krentenbollen ongeveer een week houdbaar, en invriezen kan natuurlijk ook.

2 reacties

  1. Lekker en heel makkelijk! Ik maakte het met griekse yoghurt + zakje vanillesuiker ipv de vanillekwark, en heb het beslag verdeeld over muffinvormpjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *