Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Tips & trucs: maaltijd plannen!

Het plannen van je maaltijden klinkt misschien wat saai, maar stiekem is het best handig. Of laat ik zeggen: heel handig! Het grappige is ik had nooit verwacht dat ik zo braaf lijstjes zou maken en mijn boodschappen zo selectief zou gaan uitkiezen. Jaren lang leek het me maar een saaie (en onnodige) bedoeling. Ik deed elke dag boodschappen, kocht waar ik trek in had en maakte daar iets mee.

Tot ik op een gegeven moment bedacht dat het best tijdrovend was om elke dag maar opnieuw boodschappen te doen, terwijl ik die tijd prima had kunnen gebruiken voor alle andere dingen op mijn (groeiende) to-do lijst. Ik vind het heerlijk om te koken en houd nog meer van lekker eten, maar soms is de creativiteit of zin om boodschappen te doen ver te zoeken na een lange en drukke dag.

Afgelopen week mailde een lezer mij met de vraag of ik nog goede tips voor haar had. Ze had weinig tijd maar wilde toch lekker eten. Haar verhaal deed me denken aan die van mij en dus besloot ik dit blogje te schrijven.

Hoe werkt het?
Diners vind ik fijn om te plannen, vooral wanneer ik het druk heb; de rest van de maaltijden worden vaak op het laatste moment in elkaar geflanst. Soms maak ik daadwerkelijk een lijstje, maar soms schrijf het niet eens altijd op. Vooral in drukke periodes of nu ik voor werk soms laat thuis ben, werkt dit systeem perfect.

Stap 1: In het weekend check ik wat ik in huis heb en doe ik vaak (een deel van) mijn boodschappen voor de week. Daarbij check ik mijn vriezer (want daar vind ik vaak nog wat handige ingrediënten), kijk ik welke recepten ik graag zou willen maken (uit kookboeken, voor mijn blog etc.) en check ik mijn agenda voor wanneer ik moet werken, afspraken heb, bij vriendinnetjes ga eten etc.

Stap 2: Ik maak twee lijstjes. Het eerste lijstje is met gerechten en de dag waarop ik het wil maken, daarbij let ik erop of ik bepaalde dingen van te voren moet maken of doen (denk aan het weken van kikkererwten of het maken van deeg voor een quiche). Daarnaast maak ik een boodschappenlijstje met de ingrediënten die ik nog mis. That’s it!

Restjes over? Ik houd meestal 1-2 avonden open voor ‘restjesdag’, waarbij ik een blik werp over alles wat ik nog in huis heb en dat gebruik om iets lekkers te maken. Of ik gebruik het als basis voor lunch of easy meeneem diner.

Na het schrijven van deze post denk ik: Ianna wat ben je toch saai. Aan de andere kant weet ik dat het plannen veel grote voordelen heeft. Allereerst scheelt het mij super veel tijd, kook ik eindelijk eens uit mijn stapel aan kookboeken, wordt er minder weggegooid en alles bij elkaar bespaart nog geld ook!

Nu ben ik nieuwsgierig: werken jullie met een maaltijd planning? Of koken jullie liever spontaan met de dingen die je in huis hebt? Ik ben benieuwd naar jullie tips & trucs!

18 Discussions on
“Tips & trucs: maaltijd plannen!”
 • Ik ga elk weekend zitten met een stapel kookboeken, kies wat ik wil eten de hele week en ga dan pas boodschappen doen. Vind ik een heel leuk klusje! Kom nog maar 2 keer oer week in de supermarkt en dat scheelt geld! Kun je hier geen serie artikelen van maken? Er zijn wel Amerikaanse blogs over meal planning maar die recepten zijn toch heeeeeel anders (denk chicken en crockpot 4x per week)

 • Een tijdlang deed ik dat ook, maar daar is de klad in gekomen. Ben wel voornemens om ook weer aan planning te gaan doen. Het scheelt inderdaad handenvol geld als je eens per week boodschappen doet, niet in de laatste plaats door de impulsaankopen die je doet wanneer je dagelijks in de super komt.

 • Ik heb doordeweeks bijna geen tijd om boodschappen te doen. Ben op z’n vroegst pas 18.15u thuis uit werk, dan is het fijn als je al weet wat je gaat koken/eten. Ik maak daarom ook altijd een planning voor drie dagen en doe in het weekend de boodschappen. Eén dag eten we standaard bij mijn schoonouders en één dag flansen we iets in elkaar met restjes. Ideaal!

 • Ik vind het plannen van maaltijden niet saai, maar juist heel praktisch en leuk. S’avonds of in het weekend blader ik in kookboeken en door mijn favoriete blogs om te kijken wat we aankomende week allemaal gaan eten. Zo maak ik vaak nieuwe gerechten en staat er altijd wat nieuws op tafel. Tel er bij op dat één a twee keer boodschappen doen in de week goedkoper is en ik ben blij!

 • Ik probeer ook altijd mijn maaltijden te plannen omdat het toch een bepaalde rust geeft.

  Maar het komt er toch vaak op neer dat ik bijna elke dag naarcde winkel ga omdat ik nog groente nodig heb of mijn yoghurt op is…

  Wordt toch tijd om beter te gaan plannen!

  xx Farah

 • Ik plan ze ook altijd. Heerlijk vind ik dat en absoluut niet saai. Ik pak de laptop en check pinterest wat we eventueel kunen eten. Zo maak ik mijn boodschappenbriefje. Verder check ik natuurlijk de kasten, koelkast en vriezer. Werkt voor mij/ons prima op deze manier. We eten wat we aan boodschappen hebben gehaald… Rust, ruimte en relexed 🙂

 • Toen ik de kinderen nog thuis had maakten we op zondag altijd een weekmenu, iedereen koos wat waar ze wel weer eens zin in hadden, met genoeg variatie natuurlijk.
  Het kwam weleens voor dat we een dag omdraaiden, omdat iedereen ineens op dinsdag zin had in de bloemkool van vrijdag bijvoorbeeld, maar het was heerlijk ontspannend, alle boodschappen in huis en te weten wat je gaat maken..
  groetjes, Yvonne

 • Ik plan altijd 2 of 3 dagen. Dan moeten er toch weer boodschappen gedaan worden en worden de andere dagen weer gepland. Geeft veel rust als je niet iedere dag boodschappen hoeft te doen

 • Leuk om te lezen hoe andere mensen de boodschappen plannen! Ik doe meestal 2x per week boodschappen, 1x in het weekend en 1x aan het eind van de week. Met de weekend boodschappen probeer ik altijd tot donderdag toe te komen en dan vrijdag vaak nog even langs de winkel om wat lekkers voor vrijdag / zaterdag te halen. Misschien nog een idee: ik probeer begin van de week altijd zoveel mogelijk met verse ingrediënten te koken en later in de week maaltijden in te plannen met bv diepvries spinazie/bloemkool/erwten etc of langer houdbare groenten zoals bijvoorbeeld bloemkool of broccoli. Later in de week komt er ook vaak een restje (of meerdere restjes) uit de diepvries op tafel.

  Complimenten voor je site Ianna!

 • Grappig om te lezen dat iedereen wel een beetje plant. Ik doe dat ook omdat het me rust in mijn hoofd geeft. Hoef ik er namelijk de rest van de week niet meer over na te denken. Ik heb nog wel een leuke tip. Er komen veel nieuwe kookboeken uit en vaak staan er maar een paar leuke recepten voor mij in. Ik haal ze tegenwoordig gewoon bij de bibliotheek (reserveren via app en krijg vanzelf berichtje). Een keer per week even zitten en lijstje maken, ideaal!

 • Ik probeer hier altijd wel een beetje te plannen, maar de ene keer gebeurt het wel en de andere keer niet. Als we hier een shoot hebben is er altijd veel eten over en ik vind het zonde om alles weg te gooien met als gevolg dat de hele planning dan weer in het honderd loopt. Dus ik plan meestal als ik meer tijd heb. Ik eet er gezonder door, dus ik moet het vaker doen!

 • Ik plan ook altijd het avondeten. In het weekend kijk ik wat er nog ligt in de koelkast/vriezer/voorraadkast en bedenk ik wat we eten van mdag t/m donderdag en die boodschappen doe ik dan op maandag. En ergens in de week bedenk ik wat we de andere dagen eten en die boodschappen doe ik dan op vrijdag.
  Werkt bij ons echt goed, we gooien echt bijna nooit iets weg, terwijl er 1,5 jaar geleden veel groenten de prullenbak in verdwenen omdat een bloemkool bijv te groot was voor ons en hij naar verloop van tijd niet meer goed was en dus werd weggegooid (zonde!). Alles wordt nu opgemaakt.

 • Handig! Ik doe het op dezelfde manier. Ik zorg wel altijd dat ik 1 a 2 recepten ertussen heb zitten die ik ook op een later moment kan maken. Als er bijv. een spontane afspraak tussen komt!

 • ik moet mijn maaltijden ook wat beter plannen.. vooral tijdens drukke periodes wil het koken / gezond eten wel eens vergeten worden, zo’n planning maken zal me vast helpen!
  xo, cheyenne

 • Iedere zondag maak ik mijn planning voor de volgende week. Op maandag ga ik dan met mijn boodschappenlijstje naar de markt om verse groentjes en op dinsdag naar de supermarkt om de rest. Best wel handig.

 • Wat grappig om te lezen dat iedereen plant. Ik plan weinig. Probeer wel zo min mogelijk vaak boodschappen te doen, maar koop in wat ik tegen kom en ga dan op de dag zelf aan de slag met wat ik denk dat lekker is en bij elkaar past. We eten iedere avond heerlijk, al komt het wel eens voor dat ik denk dat een bepaald ingrediënt er bij toch wel handig was geweest;-)

  Plannen heeft bij mij weinig zin, want als ik iets bedacht heb, wil ik later toch weer wat anders maken met de ingrediënten…..

 • Ik doe het nu al een tweetal jaar. Daarvoor ging ik ook dagelijks naar de winkel, omdat ik toch genoeg tijd had tijdens de lunch. Na een wisseling van job had ik die vrijheid niet meer en ben ik met weekmenu’s begonnen en sindsdien niet meer gestopt. Mijn vriend vindt het vreselijk en toch blijf ik volharden. De groenten raken meestal wel op maar heel vaak verdwijnt er vlees in de diepvriezer, dat kan dan weer een week later gebruikt worden. En soms heb ik een gerecht ingepland en wordt het uiteindelijk iets helemaal anders, moet kunnen. Ik ben iig heel tevreden van het weekplannen, scheelt me behoorlijk wat tijd en geld.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.