Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Terugblik: de kookboek challenge 2016

Het is tijd voor een terugblik: de kookboek challenge is voorbij en de afgelopen week is echt voorbij gevlogen. Om gelijk met het leukste van deze challenge te beginnen: ik heb deze week heel veel nieuwe en lekkere recepten gemaakt. Natuurlijk waren sommige lekkerder dan andere, maar in het algemeen heb ik heel lekker gegeten. Nieuwsgierig waar ik allemaal uit heb gekookt en wat ik precies heb gegeten? Lees dan maar mee..

Maandag
Op maandag begon het allemaal met de Amerikaanse boekweitpannenkoekjes uit Honestly Healthy. Een kookboek vol gezonde recepten. De pancakes smaken goed, al vind ik deze fluffy pancakes stiekem nog lekkerder. De lunch nam ik op maandag mee naar werk en bestond uit een salade met mais, tomaten en mozzarella uit mijn nieuwe kookboek Love & Lemons. Een simpele en frisse salade die perfect past bij het mooie zomerweer. En niet te vergeten een plakje van de heerlijke feta en olijfcake uit Home made Zomer van Yvette van Boven. Voor het avondeten maak ik vegetarische burgers met halloumi uit het Green Kitchen Travel kookboek, met een salade uit Licht! Van Hugh Feanley Whittingstall. Superlekker.

Dinsdag
Het is dag twee van de kookboek challenge en de zomer is echt begonnen. Als ontbijt at ik overnight oats uit All Day Breakfast, een vullend maar gemakkelijk ontbijt die je de avond van te voren maakt. Daardoor kan ik dus iets langer in mijn bed blijven liggen. Voor de lunch maakte ik een verfrissende en verkoelende gazpacho uit Veg! van Hugh Fearnley Whittingstall en een paar plakjes feta en olijfcake. En voor het avondeten had ik geen zin meer om uitgebreid te koken, dus maakte ik een super simpele pasta met tomaat uit Thuis bij Jamie.

Woensdag
Op de helft van de week, maar nog niet op de helft van de challenge. Het is super warm vandaag dus ontbijt met vers fruit en een heerlijke ijskoffie uit The Green Kitchen Travels met dadels, amandelmelk, heel veel ijsblokjes en natuurlijk koffie. Voor de lunch maak ik een zilvervliesrijst salade uit Licht! van Hugh Fearnley Whittingstall. Een zilvervliesrijst salade schept misschien geen hoge verwachtingen, maar deze salade is alles behalve saai. ’s avonds komt een vriendinnetje eten en ik maak precies dezelfde pasta als gisteren (uit Thuis bij Jamie). Yummm.

Donderdag
Op donderdag begin ik de dag goed (en vroeg) met deze pain au chocolat wentelteefjes. Het is heel makkelijk om te maken en echt schandalig lekker. Het recept komt opnieuw uit het ontbijt kookboek All Day Breakfast. Voor de lunch maak ik opnieuw een salade. De linzensalade met gegrilde aubergine, buffermozzarella en tomaat-basilicum dressing komt uit het kookboek van SLA. Dinner wordt een beetje gek, en komt niet uit een kookboek, want door een stroomstoring heb ik geen warm water en ook geen fornuis. In plaats van de courgette koekjes en bonen salade, eet ik vooral veel kleine dingen: ongezouten nootjes, kersen, restje mozzarella met tomaat en basilicum. Toen ik eenmaal weer stroom had in huis, rond half 10, had ik geen zin meer om te koken.

Vrijdag
Voor het zwemmen eet ik een banaan, na het zwemmen een heerlijke masala omelet, vol smaak, gezond en precies waar ik zin in heb na het sporten. Verder bak ik de bananencake uit het bakboek van Nigella Lawson. Door mijn late ontbijt en lange to-do lijst, vergeet ik een beetje om te lunchen. Dus ik eet wat fruit en een plakje bananencake. Voor het avondeten komt er een vriendinnetje eten en dus maak ik een portobello uit de oven met een couscous salade. Beide recepten komen uit Veg!.

Zaterdag
Het is weekend. Normaal gesproken zou ik nu buiten de deur ontbijten, maar ja… de challenge. Ik maak opnieuw een ijskoffie, dezelfde als hierboven, eet een plankje bananencake en eet een bordje fruit. Na een tijdje heb ik zin om weer iets te eten en maak een tosti met tomaat en basilicum uit het kookboek Love & Lemons. Ik probeerde een paar recepten uit dit kookboek, en ik ben blij verrast. Ze zijn simpel, maar smaakvol. Voor het avondeten maak ik de gekarameliseerde knoflooktaart uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi. Het lijkt in eerste instantie een vrij bewerkelijk recept, maar dat valt uit eindelijk best mee. En ‘al het werk’ is het meer dan waard: wat een superlekker hartige taart.

Zondag
De laatste dag van de challenge. Wat vliegt de tijd. Na een koffietje met vriendje op het terras, ontbijt ik braaf thuis iets. Ik maak de scrambled eggs met bieslook, parmezaanse kaas en rucola uit het nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow. Ze zijn erg lekker en precies waar ik zin in heb op deze zondag. Doordat ik vrij laat ontbijt ik pas rond half 3 (oeps) met een stukje van de knoflooktaart van gisteren, en bewaar ik vooral nog een plekje voor het avondeten (mijn favoriet): een chili sin carne uit het kookboek van My New Roots. Het recept staat nu online.

En dat was het dan. Mijn kookboek challenge zit erop. Ik vond het superleuk om te doen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het lastiger vond dan ik van te voren had ingeschat. Aan de ene kant is het makkelijk dat je zelf niet hoeft na te denken over de ingrediënten die je nodig hebt en je kunt elke dag nieuwe gerechten proberen. Aan de andere kant kost het best veel tijd om alle recepten elke dag uit te zoeken en waar ik vooral mee worstelde waren alle restjes. Zo had ik een halve courgette over, dus wat maak ik daar dan mee? Of ik deze challenge nog een keer zou doen? Zeker. Ik vond het vooral superleuk om eens echt uit mijn collectie kookboeken te koken en vooral nieuwe inspiratie op te doen. Het klinkt misschien gek, maar door deze challenge heb ik opeens bergen aan inspiratie. Dus wie weet tot volgend jaar challenge, als jullie dat in ieder geval leuk vinden. Voor nu ga ik mijn restjes opmaken en duik ik met veel plezier in de keuken om al die nieuwe recepten die in mijn hoofd zitten te gaan maken.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.