Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Terug naar gezond

Na een week genieten van “normaal” eten en heb ik het gevoel alsof iemand met een hamer op m’n hoofd heeft geslagen. Ik ben sinds gisteren niet vooruit te branden en wil eigenlijk alleen maar slapen. Totaal geen energie om ook maar iets uit te voeren! Ergens in mijn achterhoofd komt de gedachten naar voren, zou dit door de detox komen? Of beter gezegd, het niet-detoxen van de afgelopen tijd? Een week lang heb ik me vol gegeten met eitjes, gluten, cafeïne, alcohol, melkproducten en vooral suiker. Veel suiker! In eerste instantie voelde ik me prima en was ik blij dat ik alles weer kon eten. In plaats van met mate snoepen, heb ik mezelf getrakteerd op alles (en dan ook echt alles) waar ik zin in had. Ik had het zo gemist! Tot gisteren in ieder geval. Was het de wijn van de avond daarvoor die ik samen met een vriendinnetje had gedronken? Of de hoeveelheid suiker die ik die dag naar binnen had gewerkt?

Ze zeggen misschien dat alcohol en sigaretten verslavend zijn, maar voor mij is het echt suiker. Na een week normaal eten kan ik niet anders dan te besluiten vanaf morgen een paar dagen te detoxen. Even terug naar het gezond doen, meer vitamines en vooral even geen suiker. En het gekke is, ik heb er echt zin in. Na een week lang normaal eten heb ik behoefte aan gezond, sterker nog, ik heb behoefte aan detox. Wie had dat ooit gedacht? Op een of andere manier voel ik me nu ik “normaal” eet slechter dan tijdens de detox. En dat terwijl sommige mensen detoxen zien als iets raars/ongezonds en zijn er vaak sceptisch over. Daarbij moet ik eerlijk toegeven dat ik een van hen was, want hoe kan zo iets kleins als een koekje nu effect hebben op iemand. En misschien nog belangrijker als het echt slecht was, dan wisten meer mensen hier toch vanaf en zou het niet verkocht worden. Het “normale” eten is veranderd. Bijna alles wordt op een of andere manier bewerkt, soms is het duidelijk te zien en soms niet, toch denken we dat het op een of andere manier geen effect heeft op je lichaam. Dat dacht ik in ieder geval, tikkeltje naïef eigenlijk.

Laatst vertelde een vriendinnetje van mij dat chips elektrisch wordt geladen, waardoor smaakstoffen beter eraan blijven plakken. Een ander voorbeeld, zoals in de documentaire Food Inc, waarbij het vlees wordt “gewassen” met ammoniak. Dit wordt gedaan zodat de E-coli bacteriën gedood worden om vervolgens het vlees voor hamburgers te gebruiken. En dan denk je misschien, dat zit niet in mijn hamburger (of vlees) wat ik koop, maar het feit is wel dat dezelfde fabriek 70% van alle hamburgers distribueert in Amerika en er vanuit gaan dat ze over 5 jaar de gehele markt bedienen. Bizar toch. En dan maar denken dat wat je eet geen effect heeft op je lichaam. Tijd om terug te schakelen en er weer even bij stil te staan. Terug naar de detox dus! Heb er zin in.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.