Superfood recepten

Superfood receptenStiekem zijn superfoods al eeuwenoud, maar sinds een tijdje zijn de gezonde eigenschappen van deze granen, bessen en zaden ‘herondekt’. Met als resultaat: superfoods zijn hot en happening! Iedereen heeft wel een zakje chia, gojibessen of hennepzaad in de kast staan. Tijd voor Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon om een nieuw kookboek uit te brengen vol superfood recepten.

Het is geen standaard kookboek, maar meer een naslagwerk met recepten. De eerste hoofdstukken uit het boek heten je welkom in de wereld van de superfoods, met bijvoorbeeld de 10 gouden regels voor gezonde voeding en hoe jij jou superfoods het beste kunt uitkiezen voor het maximale resultaat. Achterin het boek vind je een aantal hoofstukken vol recepten die je kunt uitproberen met de superfood naar jou keuze. Denk bijvoorbeeld aan: Havermuffins met chocopastatopping, boerenkoolchips, makreel-courgette salade en een spinazie-quinoa taart! Yumm..

Nu ben ik vrij sceptisch wanneer het gaat om superfoods. Steeds meer mensen zijn bezig met gezond en bewust eten en daar passen de “superfoods” immers goed bij.  Al vraag ik mij soms af of het niks anders dan een goede marketing truc is om mensen iets te verkopen. Echter, ik moet daar wel een kanttekening bij zetten. Ik merk namelijk dat sommige superfoods echt een positieve werking hebben op mijn lichaam. Denk aan de chiazaadjes voor een vullend en verzadigd ontbijt of rauwe cacao voor extra energie! Afgelopen week ben ik met mijn ‘One change a week’ uitdaging begonnen om elke dag een superfood te eten, waarbij afgelopen week de chiazaadjes centraal stonden. Ik merkte duidelijk verschil tussen mijn chia ontbijtjes ten opzichte van mijn reguliere (chia-loze) ontbijtjes.

Een pluspunt, en wat ik vooral heel leuk vind, is dat er zoveel achtergrond informatie in staat. Alle superfoods worden uiteengezet, met daarbij informatie over de werkzame stoffen en de beste toepassingen. Verder vind je een overzicht van de beste superfoods die focussen op een bepaald ‘probleemgebied’, met daarbij een top 10 met de best passende superfoods.. Denk aan een focus als je spiermassa wilt opbouwen of juist wilt afvallen, tegen antiveroudering, voor kinderen, speciaal voor ontgiften of juist wanneer je een lage weerstand hebt. Mij maakt het in ieder geval nieuwsgierig om een aantal superfoods uit te proberen en gelijk te verwerken in een  van de lekkere recepten achterin het boek.

Uitgeverij Spectrum
ISBN: 9789000329977
Prijs: €22,50 
Bestellen!

3 reacties

 1. Bedankt voor dit boektip, heb het boek nog niet ontdekt! Lijkt me en leerzaam en handig boek.

  Ik snap overigens jouw opmerking over “superfoods” en het misbruikt(?) door de marketingwereld. Als diëtist zie ik al 19 jaar hoe mijn collegae altijd sceptisch worden zodra er een nieuw product trendy wordt. Men verwacht wetenschappelijk onderzoek als bewijs, en ik denk: luister naar je lichaam, dan weet je wat goed voor je is! Waar krijg je meer energie van, van een stukje worst of gebak of van zilvervliesrijst met linzen, of van een chia ontbijt…
  Daar gaat het ten slotte om.
  Daarnaast is het fijn ook om te ontdekken hoe deze superfood producten chronische ziekten kunnen voorkomen.

  Ik ga dit boek in ieder geval kopen…

  Groetjes, Naomi

 2. Ik zag dit boek gister (29-10-2013) nog voorbij komen in de uitzending van “Altijd wat” waarin een uitgebreid item zat over de zin/onzin van superfoods. Zeker de moeite van het kijken waard.

  1. Ik hoorde het inderdaad! Het programma staat op mijn uitzending-gemist-lijstje met must-sees voor dit weekend. Heel benieuwd naar! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *