Super snelle granola (5 minuten!)

Terwijl ik naar buiten kijk, zie ik de Spaanse zon ondergaan. Achter de bergen ontstaat er een roze gloed, die de wolken eromheen oplicht en verkleurd. Ik geniet ervan, want veel anders kan ik hier niet doen. Ik zit namelijk op het vliegveld, met een paar uur vertraging, te wachten op mijn vlucht naar huis. Stiekem kan ik genieten van de rust om mij heen. Er is niks wat ik moet (of kan) doen, er is alleen maar tijd om te wachten. Naast het schrijven van deze blog, kijk ik af en toe om me heen, naar m’n medepassagiers die onrustig in hun stoel schuiven. Die een blik naar buiten werpen, om te zien of het vliegtuig al is gearriveerd. Maar helaas, dat zal nog even duren. Terwijl ze afwegen wat te bestellen met de ‘voedselbonnen’ die we zojuist hebben gekregen, kan ik alleen maar denken over mijn ontbijt van morgen.

Ik heb namelijk een nieuwe favoriet. Voor ik richting Valencia vertrok heb ik het recept, als je het zo mag noemen, een paar keer geprobeerd en deze is meer dan goedgekeurd. Een lekker ontbijt is voor mij zo belangrijk; het zet de toon voor de rest van de dag. Met een gezond en vullend ontbijt, kan ik elke dag aan en zorgt het ervoor dat ik de dag goed begin. Met een ontbijt zo lekker als deze, kan ik zelfs niet wachten om op te staan. Ik zie mijzelf morgen ochtend al. Na een goede nachtrust in mijn eigen bed, in mijn ochtendjas naar de keuken lopen. Thee zetten, de ingrediënten in een koekenpan te doen en een paar minuten wachten tot het begint te geuren. Ondertussen zet ik een koud bakje yoghurt klaar, snijd een grapefruit doormidden. Dan gaan de rozijnen in de pan en blus ik alles af met honing en kokosolie. Een paar keer snel de pan omschudden en mijn ontbijtje is klaar. Hoe lekker klinkt dat?

Deze super snelle granola is echt een geweldig goede uitvinding. Overigens niet iets wat ik zelf heb bedacht, maar ik kwam het tegen op een Engelstalige blog. Op de blog van Maura (Yellow Lemon Tree) vind je overigens ook een geweldige versie, met extra kokos. Sowieso is onderstaand recept alleen een richtlijn, gebruik vooral de noten, pitten, zaden, gedroogd fruit en al het ander, wat jij het lekkerste vindt. Combineer nieuwe smaken en vind zo je eigen favoriet.

Nodig voor 1 persoon:
Bereidingstijd: 5-10 minuten
25 gram havermout
2 el gemengde noten (deze keer: hazelnoten + amandelen)
1 el gemengde pitten/zaden (deze keer: pompoen- en zonnebloempitten)
1-2 tl honing
2 tl kokosolie (extra vergine, maar mag ook regulier)
2 el gedroogd fruit (rozijnen + gedroogde aardbeien)
snuf zout

Doe alle droge ingrediënten in de koekenpan, op medium-hoog vuur. Na een paar minuten begint het heerlijk te ruiken en de zaten de knappen. Zet het vuur laag. Voeg dan eerst een snuf zout toe, schud even door, en vervolgens de honing en kokosolie. Bak nog 1-2 minuten, tot het een plakkerig mengsel wordt. Voeg nu het gedroogde fruit toe, roer een laatste keer door. Haal vervolgens de pan van het vuur en de snelle granola in een bakje. Lekker met yoghurt, kwark of amandelmelk, en vers fruit. Op en top genieten!

Tip: Bovenstaand recept is een richtlijn, maar voor mij de perfecte portie, vooral in combinatie met yoghurt en fruit erbij. Mocht je meer, of minder, trek hebben dan kun je natuurlijk minder havermout gebruiken. Varieer verder met de ingrediënten, gebruik wat je in huis hebt en maak restjes op. Combineer nieuwe dingen en vind je eigen favoriet.

4 reacties

  1. Toevalliger kan volgens mij niet! 5 minuutjes geleden zat ik te googelen naar suikervrije granola waarna ik je blogupdate Op Facebook zag èn gisteren zijn wij teruggekomen uit Valencia! Ik ga hem maken 🙂 Maar.. Gedroogde aardbeien, hoe kom je daaraan?

    1. Wauw! Dat is inderdaad SUPER toevallig. Heb je het leuk gehad in Valencia? Heel benieuwd wat je van de granola vindt. Gedroogde aardbei heb ik online gekocht in een webshop, maar je kunt ook prima ander gedroogd fruit gebruiken zoals rozijnen, kersen, cranberry’s, abrikoos, vijgen etc.

  2. Ik doe het altijd op die manier. Je kunt zo ook heel gemakkelijk grote hoeveelheden maken en je krijgt het precies zo knapperig zoals jij het graag wilt hebben. Het kan eignelijk niet verbranden omdat het constant in de gaten houd. (tuurlijk het gebeurt wel eens) Leuk dat je het nu ook zo doen. Lekker vers 😀 ik vind je blog trouwens sws erg inspirerend.

    1. Dankjewel voor je berichtje! Super leuk om te horen dat je mijn blog met zoveel plezier leest. Wat leuk dat je granola altijd al in een pan maakte, vind het echt een super handige manier om verse granola te maken. Altijd heerlijk vers inderdaad! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *