Spruitjes met gekarameliseerde sjalotten

Je hebt met misschien gemerkt, of misschien niet, maar ik houd van spruitjes. Stiekem zou ik ze elke dag wel willen eten, maar ik ben bang dat mijn liefde voor spruitjes dan verdwijnt en dus staan ze niet al te vaak op het menu. Voor mij is ‘de spruit’ een klassiek onderdeel geworden van een echt kerstdiner, doordat ze vaak bij beide schoonouders op het menu staan. In eerste instantie wilde ik spruitjes met kastanjes en honing maken maar aangezien ik dit al vanaf kinds af aan eet, vond ik het niet heel origineel meer. Spruitjes en bacon is ook altijd lekker bij elkaar, maar een combinatie die al vaker is uitgeprobeerd. Gekarameliseerde sjalotten zijn dus onwijs lekker. Je zou ze zelfs kunnen maken zonder de spruitjes, en dan als smaakmaker gebruiken in gerechten of als extra beleg op een broodje. Op en top genieten!

Eigenlijk is het een heel simpel recept, want met een paar sjalotten, wat spruitjes en ingrediënten uit de voorraadkast heb je binnen een handomdraai een lekker bijgerecht voor je kerstdiner. Voor een klein prijsje heb je een makkelijk recept en je kunt veel stappen al van te voren voorbereiden. Zo zou je de sjalotten kunnen bakken en afblussen en deze samen met de spruitjes in de ovenschaal kunnen doen. Bij het kerstdiner hoef je ze dan alleen nog even in de oven te schuiven. Super simpel, toch? Uiteindelijk moet je onderstaand recept ook niet te nauw nemen, een beetje meer of minder van een ingredient maakt weinig verschil. Gebruik alleen meer spruitjes, dan sjalotten.. Hoe verleidelijk het ook mag zijn! 😉

Mocht je het als enige bijgerecht maken, dan zou ik adviseren om wat extra bij te doen.

Nodig voor 4 personen (als bijgerecht):
500 gram spruitjes
250 gram sjalotten, het liefst de kleine ronde
2-3 el balsamico azijn
1 tl gedroogde tijm
olijfolie
zeezout

Maak de spruitjes schoon, zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de spruitjes toe samen met een snuf zout en kook tot ze beetgaar zijn. Ze mogen nog een beetje hard zijn, want ze gaan straks bij de uien in de oven.

Haal het schilletje van de sjalot, snijd grote door de helft maar laat kleine heel. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan. Leg de uitjes met het snijvlak naar beneden, of als je mini sjalotjes hebt kunnen vinden kun je ze heel laten. Bak op zacht vuur, en schud de pan regelmatig even, voor ongeveer 5-10 minuten of tot de uien aan de buitenkant iets zacht en lichtbruin zijn geworden.

Haal de pan van het vuur en breng de uitjes verder op smaak met tijm, balsamico en een snuf zeezout. Roer voorzichtig, bedek met folie en voeg samen met de spruitjes in de ovenschaal. Zet in de oven, op 180 graden, voor ongeveer 15-20 minuten, of tot alles mooi gaar en gekarameliseerd is.

MenusuggestieKip of kalkoen in zeezout uit de oven + citroenaardappeltjes + cranberry compote

4 reacties

  1. Ik lust ook graag spruitjes maar eet ze eigenlijk bijna nooit! Toevallig gisteravond op omdat ik bezig ben met het kerstdiner voor de site. Ik moet ze echt vaker eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *