Spoedcursus Champagne: het verschil tussen mousserende wijnen.

Met Kerstmis en Oud & Nieuw voor de deur is het tijd om een mooie fles bubbels in te slaan. Al heb ik stiekem altijd een fles Champagne in huis. Je weet immers nooit wanneer je iets te vieren hebt, of wanneer een gewone maandag wat goede bubbels kan gebruiken. Maar, hoe kies je uit al die verschillende soorten mousserende wijnen? Tijd voor een mini-cursus.

De bubbel
Laten we bij het begin beginnen. Champagne klink chiquer maar het is eigenlijk ook gewoon wijn, een mousserende wel te verstaan en dus een met bubbels. De bubbels in een glas mousserende wijn zijn het resultaat van koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces. Bij het maken van Champagne wordt er eerst een stille wijn (zonder bubbels) gemaakt. Daarna vindt er een tweede gisting plaats en waardoor de bubbels in de wijn verschijnen. Bij de ‘methode traditionelle’ wordt er gedoseerd gist en suiker aan de wijn toegevoegd, waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat en zich mengt met de wijn. Het is een arbeidsintensieve en langzame methode met als resultaat heerlijke bruisende bubbels die onderdeel van de wijn zijn geworden.

Een tweede manier om een mousserende wijn te krijgen, de zogeheten tankmethode, is door de tweede gisting in een roestvrijstalen tank te laten plaatsvinden. Prosecco wordt op deze manier gemaakt. Het proces is sneller, goedkoper en makkelijker. De wijnen behouden hun fruitige smaak, maar er zit veel minder druk in zo’n tank dan in een fles waardoor je minder bubbels krijgt. Leuk feitje: Vanwege de druk in de fles heeft een prosecco vaak een schroefdop, en Cava en Champagne niet.

Ten slotte is er de minst charmante wijze, want de bubbels kunnen ook kunstmatig worden toegevoegd. Dan zijn de bubbels groter en grover, zoals je ze ook in frisdrank vindt, en zijn ze zo verdwenen.

Zoet of droog?
Mousserende wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad en daarom wordt er na tweede gisteren bij wijnen gemaakt volgens methode traditionelle suiker en een reserve wijn (liqeur de dosage) toegevoegd. Deze ‘dosage’ geeft de wijnen een eigen stijl en smaak. Bijvoorbeeld een in een Brut champagne zit minder dan 15 gram suiker per liter. Bij een Semi-seco zit je al gauw tussen de 33-50 gram suiker per liter. Een grappig feitje: men denkt dat de Rose champagne vaak fruitiger of zoeter zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Rose champagnes komen alleen voor in de smaak Brut, en dat is dus een droge wijn.

champagne3

Wat zijn de verschillen?

Cava
Herkomst: Spanje, Penedesstreek (95%)
Druifsoorten: Xarello, Macabeo, Parellada, Chardonnay en Pinot noir.
Rijping: Minimaal 9 maanden
Methode: Méthode traditionelle

Champagne
Herkomst: Champagnestreek, Frankrijk
Druifsoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier
Rijping: Minimaal 15 maanden
Methode: Méthode traditionelle

Cremant
Herkomst: Voornamelijk Frankrijk
Druifsoorten: Afhankelijk van herkomst
Rijping: Minimaal 12 maanden
Methode: Méthode traditionelle

Prosecco
Herkomst: Italië, vooral uit Veneto en Friuli Venezia Giulia
Druifsoorten: Proseccodruif (Glera)
Rijping: Minimaal 12 maanden
Methode: Tankmethode

Het glas
Een flute, een tulpvormig glas, of een coupe zijn de glazen die de mousserende wijnen het beste tot hun recht laten komen. Drink de bubbels niet te koud, want dan gaat er veel smaak verloren. De perfecte temperatuur ligt tussen de 10 en 12 graden. Een zoetere bubbel mag iets kouder geserveerd worden, tussen de 8 en 10 graden.

Welke Mousserende wijn ga jij drinken met Oud & Nieuw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *