Speltwafels met super simpele “jam”

De zomer lijkt even te zijn teruggekeerd hier in Amsterdam en dat maakt mij blij. Het leven is altijd leuker wanneer de zon schijnt en je niet kleddernat door de regenbuiten fietst. Vind je niet? Ook in het weekend lijk ik meer energie te hebben. In plaats van als een ‘couch potato’ op de bank te hangen, met een stapel boeken, een reep chocolade en een grote pot thee, ren ik in volle sprint de keuken in om aan de slag te gaan. Zo maakte ik afgelopen weekend zelf gemaakte hamburgerbroodjes, en vegetarische burgers om ertussen te stoppen (beide recepten komen overigens binnenkort online!). Verder maakte ik een nieuwe portie meringues, mijn favoriete doperwtensoep met basilicum en ging ik voor het ontbijt aan de slag met home made wafels. De perfecte manier om de dag te beginnen, als je het mij vraagt! Lekker met frambozen en verse munt, voor een extra zomerse beleving. En ja, het is pas zondag, moet je nagaan wat voor lekkers ik dit weekend op tafel ga toveren…

Voor deze wafels gebruikte ik volkorenmeel, maar gebruik gerust alle soorten meel die je in huis hebt. Let wel: sommige soorten meel, zoals volkoren of spelt, vragen om een extra scheutje (plantaardige) melk om de wafels net iets lekkerder te maken. Ik gebruikte kokosbloesemsuiker, omdat ik de karamelachtige smaak geweldig vind in zoete gerechten, maar je kunt prima andere suiker gebruiken. Waar het om draait: het recept is simpel, je kunt variëren met wat je in de keukenkast hebt staan en dat allemaal zelfs op zondagochtend! Maak de jam erbij, simpelweg door alle ingrediënten in een blender of keukenmachine te doen, en voor je het weet is je zomerse zondagontbijt alweer op tafel. Om van te smullen!

Nodig voor 4 wafels:
Bereidingstijd: ±20 minuten
75 gram kokosolie
1 ei
30 gram (kokosbloesem)suiker
125 gram (volkoren/spelt) meel
snuf bakpoeder
snuf zeezout
100-125 ml (plantaardige) melk

Verwam je wafelijzer, laat deze goed warm worden en vet in met een beetje kokosolie.

Smelt de rest van de kokosolie in een pannetje. Klop het ei en de suiker in een ruime kom met een mixer, voeg vervolgens de gesmolten kokosolie toe (het maakt niet uit als deze nog warm is) en mix tot een egale massa. Voeg daarna de speltmeel, snuf zout en bakpoeder toe. Verdun met de melk en klop tot een dik, maar schenkbaar beslag.

Doe het beslag in het wafelijzer voor ongeveer 4-5 minuten. Maak tussendoor je wafelijzer niet open, zo worden ze het allermooist. Na 4-5 minuten is het deeg wat harder en klaar om heerlijk op gegeten te worden. Ga zo verder tot al het beslag op is en vergeet niet om dan opnieuw de ijzers in te vetten met kokosolie.

Maak ondertussen de ‘jam’ voor erop. Zoo lekker! (zie recept hieronder)

IMG_9812

Nodig voor 1 potje ‘jam’:
Bereidingstijd: 10 minuten.
125 gram frambozen
2-3 dadels
paar blaadjes verse munt
eetlepel warm water

Wel de dadels in warm water en snijd deze eventueel in stukjes. Doe de frambozen, dadels en water in de blender en mix tot een egale massa. Roer evenueel door wanneer de blender het niet in een keer kan mixen. Schep in een kommetje, doe de fijngesneden verse munt erbij en server bij de wafels.

Tip: voor een extra jam textuur, kun je een eetlepel chiazaad wellen in 4 el water. Laat voor 10 minuten staan tot er een gel is ontstaan. Doe het bij de andere ingrediënten in de blender en laat de eetlepel water achterwegen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *