Speltbrood

Een ‘echt’ brood bakken, staat al tijden op mijn te-maken-lijstje. Ik had al eerder kleine bolletjes gemaakt, die overigens erg lekker zijn maar toch valt het niet onder de categorie ‘echt’ brood. Het recept wat ik vandaag maak, kwam ik tegen in het prachtige (brood)bakboek Bakken met Paul Hollywood. Een boek vol heerlijke broden, lekkere baksels en zoete gebakjes & taarten. Ook al heb je nog nooit brood gebakken, je krijgt spontaan zin om aan de slag te gaan. Zelfs zijn homemade zuurdesembrood lijkt een eitje; ondanks dat je daar ongeveer 3-4 dagen mee bezig bent! Mocht je het al in je handen hebben gehad, dan weet je precies wat ik bedoel…

Wat blijkt, brood bakken is helemaal niet lastig. Het kost alleen wat tijd; redelijk veel tijd zelfs. Het uiteindelijke bakken is zo gebeurd, maar de voorbereiding vergt wat aandacht en spierkracht. Na elke stap laat je het brood even staan om te rijzen, waarna je voor een (paar) uur met wat anders aan de slag kunt gaan. De perfecte afleiding, want in die korte periode kun je al je frustraties, energie en mentale dufheid door het studeren kwijt in het brooddeeg. Het maakt de saaiste boeken en artikelen zelfs leuk wanneer je weet dat je na een uurtje alweer mag kneden, slaan en vouwen in je mooie en zelf gemaakte brood. Tijd om aan de slag te gaan..

Nodig voor 1 brood:
Bereidingstijd: ongeveer 4 tot 5 uur, waarvan je ± 20-30 min zelf aan de slag gaat.
500 gram speltmeel plus wat extra om te bestrooien
7 gram zout
8 gram instant gist
30 gram zachte boter
300 ml lauwwarm water
Olijfolie om te kneden en het blik in te smeren

Doe het meel in een grote mengkom. Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg de boter en ongeveer driekwart van het water toe. Gebruik je vingers om het mengsel rond te draaien, om vervolgens beetje bij beetje de rest van het water toe te voegen tot al het meel aan de zijkanten van de kom is gemengd. Klein puntje: misschien heb je niet al het water nodig, dus giet niet alles in een keer erbij; het deeg moet zacht zijn, maar niet te nat. Werk verder altijd van binnen naar buiten, zodat je met het mengsel de zijkanten van de kom schoonmaakt. Ga door tot het mengsel een grof deeg vormt.

Speltmeel verschilt van gewone soorten bloem omdat er minder gluten in zitten, daarom duurt het langer om het deeg goed te kneden. Sprenkel wat olijfolie over het werkblad, leg het deeg erop en kneed ten minste 10 minuten.

Leg het deeg als het glad en zijdezacht is in een licht met olie ingevette kom. Bedek het met een theedoek en laat het minimaal voor 1 uur (het liefst 2-3 uur) staan, tot het ten minste twee keer zo groot is geworden als aan het begin. Bestrijk ondertussen het broodblik met wat olijfolie.

Na het rijzen leg je het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Vouw het herhaaldelijk naar binnen tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Maak een langwerpige vorm van het deeg door het licht plat te drukken en de zijkanten naar het midden te vouwen. Rol het geheel op (de bovenkant moet glad zijn en de onderkant heeft over de lengte een naad). Leg het deeg met de naad naar beneden in het voorbereide bakblik.

Doe het bakblik in een schone plastic zak. Laat het voor ongeveer 1 uur rijzen, tot het deeg twee keer zo groot is geworden en terug veert wanneer je er met een vinger in drukt. Verwarm de oven ondertussen op 220 graden en plaats onderin de oven een braadslede.

Bestrooi het gerezen deeg met wat bloem en kerf de bovenkant op een aantal plaatsen diagonaal in. Vul de braadslede met heet water om stoom te creëren en zet het brood in de oven. Bak voor ongeveer 30 minuten of tot het gaar is. Dit kun je controleren door op het brood te kloppen, als het hol klinkt is het gaar. Laat vervolgens buiten het blik op een rooster afkoelen.

Uit:Bakken met Paul Hollywood, ISBN:9789461430915, uitgeverij Good Cook.

6 reacties

  1. Oeh, lekker zeg! Ook een goed idee om dit met speltmeel te doen, is dit duur? Ik heb zelf afgelopen kerstvakantie ook zelf een brood gebakken, en het is inderdaad helemaal niet zo moeilijk om te doen, maar wel superlekker!

  2. Fijn is dat he, zelfgebakken brood. Het duurt inderdaad even, maar het is het wel waard vind ik. Ik had laatst ook speltbrood gebakken en er toen ook allemaal pitten doorheen gedaan. Was erg lekker, alleen wordt het brood wel snel droog de volgende dag.

    Nou tot vanmiddag, zin in!

    1. Ik vind het echt een top boek! Na mijn tentamens wil ik eigenlijk een keer aan de slag met het zuurdesem. Het is een klusje, maar lijkt me heerlijk. Al staan er genoeg andere (simpelere) recepten in om een keer uitproberen. 😀

  3. Beste Ianna,
    Volgens het recept heb ik een speltbrood gebakken. Vervolgens is het de vriezer ingegaan. Na het ontdooien vind ik dat het brood best wel snel uit elkaar valt. Heb ik iets niet goed gedaan? Hoe zou jij dat verklaren? En heb je een oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *