Speltcrostini met doperwten en mozzarella

De kerstdagen zijn echt voorbij gevolgen! De dagen voor kerst waren bij mij ontzettend druk in verband met mijn tentamens en natuurlijk alle kerstvoorbereidingen. Zoals jullie misschien al gemerkt hadden, heb ik het kerstmenu van Beginspiration dit jaar aan mij voorbij laten gaan. Maar, ik ben terug, en wel met veel lekkere, leuke (en vooral) simpele hapjes voor oud en nieuw.

Wat gaan jullie eigenlijk doen met Oud&Nieuw? Wij gaan met een grote groep vrienden, onder het genot van een hapje en drankje, het nieuwe jaar inluiden. Super gezellig! Voor mij tijd om aan de slag te gaan en inspiratie te zoeken voor de lekkerste hapjes.

Vandaag een borrelhapje wat een beetje spontaan ontstond. Ik was op een van de weinige luie zondagmiddagen een aflevering van Nigella Lawson aan het kijken. Hierin maakte zij slime soup; een soep met mozzarella en doperwtjes. Het klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar de combinatie bleef een beetje in mijn hoofd hangen. Ik besloot de ingrediënten van de soep te gebruiken voor op een geroosterd en met knoflook bestreken stukje speltbrood. Het resultaat: een easy crostini met klassieke smaken en een kleine twist. Maar vooral: super lekker!

Nodig voor ±10 stuks:
5 sneedjes spelt- of goede kwaliteit zuurdesembrood
250 gram doperwtjes (uit diepvries is prima)
2 bosuien, in dunne ringen
rasp van 1/2 citroen
1 grote teen knoflook
1 bol mozzarella
extra vergine olijfolie
peper/zout

Blancheer de doperwtjes voor 3-4 minuten. Voeg in de laatste minuut de dungesneden bosui toe, om deze zo wat minder scherp te maken en giet vervolgens af. Voeg de citroenrasp, een scheutje olijfolie en pureer alles met een staafmixer tot je een redelijk gladde massa hebt. Een keukenmachine, pureestamper, of zelfs met een vork (als je hier de tijd voor hebt), kan overigens ook prima. De doperwten mogen daarbij nog best wat textuur hebben, dus maak het niet te glad! Breng op smaak met zout en peper, zet aan de kant. Je zou dit eventueel ook van te voren kunnen doen, zodat je op het laatst alleen de toast hoeft te roosteren en de mozzarella erop legt.

Rooster het brood, in een toaster of in een droge grillpan. Verwarm deze goed voor voordat je de broodjes erop legt, om de mooie grill streep op het brood te krijgen. Wrijf het warme brood gelijk in met de knoflookteen en besprenkel met wat olijfolie. Snij het brood in de gewenste vorm.

Besmeer elk broodje met de doperwtenpuree en leg een paar stukjes mozzarella erop. Garneer eventueel met wat extra rasp van de citroen en vers gemalen peper.

Mocht je toevallig kruiden als basilicum of verse munt in huis hebben, dan kun je deze gebruiken om de crostini te garneren. Ziet er leuk uit en het geeft een extraatje aan de crostini.

4 reacties

  1. Lijkt me heerlijk dit! Ik ga ook met een groep vrienden eerst eten waarbij we allemaal wat meenemen en dan een huisfeestje. Ik zat te denken om een quiche te maken, maar crostini’s zijn ook een goed idee.

  2. Grappig, ik heb een poosje geleden ditzelfde recept gemaakt maar zonder de erwtjes eerst te blancheren, en dat was niet zo’n succes. Maar als je er eerst even die rauwe smaak vanaf blancheert is het vast veel lekkerder. Ik ga het proberen. Dank voor die tip!

  3. Deze zien er ook erg lekker uit.
    Ik heb nog doperwtjes in de vriezer, dus dit ga ik binnenkort zeker maken.

    Ik moet met oud jaar tot half 10 werken, dus ben om 10 uur thuis. Ik heb maar besloten om het bij mijn ouders te vieren met familie. Misschien volgend jaar weer wat uitgebreider, als ik vrij ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *