Soepstengels

Soepstengels, wie kent ze niet. In Italië worden ze vaak bij het broodmandje geserveerd. Ik vind ze vooral heerlijk als snack of om in de soep te dopen. Het is echt een klusje voor op een luie zondag middag! Moeilijk is het niet, maar het rijzen kost gewoon wat tijd. Daarbij zijn er veel klusjes waar je je kinderen bij kunt betrekken; de verse rozemarijn plukken, deeg rollen, de reepjes bestrijken met ei en bestrooien met zout-rozemarijn-mix. Ondertussen pruttelt er, buiten het bereik van de kinderen, een grote pan zelfgemaakte soep en een lazy Sunday it is!

Het feit dat je vers gist gebruikt, maakt de soepstengels alleen maar lekkerder. Sowieso gebruik ik de laatste tijd liever verse gist dan uit een zakje, vooral nu ik weet waar je het kunt kopen. Voordat ik verhuisde kocht ik mijn verse gist bij een bakker, met een bakkerij achter de winkel. Nu koop ik het bij de Turkse winkel, waar kleine pakketjes gist in de koeling liggen. Super handig, ook wanneer je bijvoorbeeld zelf pizza of brood wilt bakken.

Soepstengels

Met de smaken van de soepstengels kun je variëren naar eigen smaak, er zijn immers zoveel dingen die lekker zijn om te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan: knoflook, fijngesneden zongedroogde tomaatjes, van goede kwaliteit zwarte olijven, citroenschil en rozemarijn, rode peper (uit de vijzel), goede kwaliteit zeezout en verse kruiden. Let wel op: je kunt ze niet lang bewaren, eet ze het liefste op dezelfde dag als het bakken. Al is dat bij mij nooit echt een probleem geweest! 😀

Soepstengels

Nodig voor ongeveer 10-12 stuks:
125 gram bloem
6 gram verse gist
1 1/2 eetlepel olijfolie
60 ml lauwwarm water
2 el rozemarijn
een kleine snuf zout
1 ei (om te bestrijken)
grove zeezout

Kneed (in een keukenmachine of met de hand) de bloem, gist, olijfolie, een snufje zout (een klein beetje wanneer je later nog extra zeezout toevoegt), 1/2 eetlepel fijngehakte rozemarijn en ongeveer 60 ml lauwwarm water tot een mooi en soepel deeg. Het water moet overigens niet te warm zijn, anders werkt het gist niet meer. Laat het deeg vervolgens in een kom, afgedekt met een theedoek en op een warme plek, 1 uur rijzen.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot het een vierkante/rechthoekige vorm met een dikte van ½ cm.  Snijd het deeg in repen met een breedte van max 1 cm. Leg op de bakplaat en laat het vervolgens nogmaals rijzen voor ongeveer 15 minuten. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Bestrijk de soepstengels na het rijzen met wat ei en bestrooi met een mix van 1 el zeezout en 2el rozemarijn. Bak in ongeveer 15-20 min mooi goudbruin. Laat ze buiten de oven afkoelen en eet bij voorkeur de soepstengels op dezelfde dag op.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *