Snelle en vegetarische eenpans pasta

Alles in een pan en in 15 minuten op tafel. Dat belooft het kookboek Superpasta in 1 pan. Ik kreeg het opgestuurd, nadat ik deze video deelde op Facebook en jullie daar super enthousiast op reageerden. Het idee: zowel de pasta, saus als groenten (en alles wat je er nog meer in wilt doen) gaan allemaal in een pan gemaakt. Een echte eenpans pasta dus. Ik denk dat menig Italiaan het boek gelijk zou dichtklappen. Ik vond het aan de andere kant een super interessant fenomeen. Iets wat ik moest proberen, want: zou het echt werken? En goed smaken? Er is immers maar een manier om dat uit te vinden en dat is het gewoon te proberen.

Ik ging afgelopen week vol goede moed aan de slag. Het boek bestaat uit recepten met vlees en vis, en een heel aantal vegetarische opties. Terwijl ik door het boek bladerde, kwam ik het recept voor de orecchiette primavera tegen en besloot deze te gaan maken. Ik veranderde een paar ingrediënten in het recept, zo gebruikte ik geen orecchiette (soort pasta), gebruikte ik doperwten in plaats van sperziebonen en ging aan de slag.

Eenpand pasta vegetarisch kookboek

Ik moet zeggen dat het echt super simpel is om te maken. Het kost 5 minuten om alles voor te bereiden en als het eenmaal op het vuur staat, is alles binnen 10-15 minuten gaar. En klaar is kees. Je schept het zo uit de pan op je bord. Wat eerlijk gezegd toch een beetje gek is. Ik rasp er wat extra parmezaanse kaas over en eten maar.

En, nu natuurlijk het belangrijkste: hoe smaakte het? Nou, het smaakt best prima. Ik ben toch misschien iets ‘old school’ en maak mijn pasta liever los van mijn ‘saus’ of groenten. Zo kan ik beide componenten beter op smaak brengen en op het juiste moment uit de pan halen. Nu is dat wat lastiger. Aan de andere kant, ik kwam laat thuis van werk en dan is deze pasta meer dan ontspannend om te maken. Je doet alleen wat groenten in de pan te doen met daarin pasta en water (plus een scheutje room).

Binnenkort ga ik aan de slag met de tomaten en basilicum pasta. Ik ben namelijk nieuwsgierig hoe de ‘saus’ wordt wanneer je de tomaatjes in water kookt. Het is weer een zeer basic pasta met als basis linguine, en verder kerstomaatjes, knoflook, ui, olijfolie, spaans pepertje, basilicum, zout, peper, water en parmezaanse kaas. Allemaal ingrediënten die ik standaard in huis hebt. Dus bij een drukke dag, weet ik wat me te doen staat. Ik houd jullie op de hoogte.

een pan pasta vegetarisch

Nodig voor vier personen:
Uit het kookboek Superpasta in 1 pan.
Bereidingstijd: 20 minuten.
250 gram orechiette (of andere pasta)
200 gram broccoli (in roosjes)
150 gram tuinbonen
150 gram doperwten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
zeste en sap van 1 citroen
2 el olijfolie
200 ml slagroom
1 blokje groentebouillon (deze heb ik niet gebruikt)
1 tl grof zout
2 draaien met de pepermolen
750 ml water
Parmezaanse kaas.

Doe alle ingrediënten in de aangewezen volgorde in een grote pan. Laat ongeveer 10-15 minuten koken, onder regelmatig roeren. Wanneer de pasta gaar is, kun je gaan eten. Serveer met parmezaanse kaas.

Menusuggestie: eenpans pasta + simpele groene salade met sjalotjes en dressing

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *