Smokey aubergine dip

Soms zijn er van die recepten die elke keer weer anders zijn. Afgelopen weekend maakte ik deze dip als onderdeel van een uitgebreide lunch. Vriendinnen van mijn moeder kwamen bij ons lunchen, en aangezien ik ze alweer een tijd geleden had gezien wilde ik uitpakken. Denk aan: couscous salade met gegrilde groenten en feta, een frisse groene salade, zelf gemaakte falafel, turks brood, hummus en deze ‘baba ganoush’ (aubergine dip). Mocht je wat vlees aan het menu wilt toevoegen, maak dan bijvoorbeeld gegrilde lams koteletjes of kofte.

Het recept is trouwens perfect als dip voor op feestjes. Je kunt deze aubergine dip prima van te voren maken, laat de decoratie dan achterwegen. Haal de dip een uurtje van te voren uit de koelkast, zodat deze op temperatuur kan komen en bestrooi met za’atar en olijfolie net voordat je het serveert.

Nodig voor 1 portie:
Geïnspireerd door het recept uit My Paris Kitchen van David Lebrovitz
Bereidingstijd: 15 min + 20 min oventijd
1 grote aubergine
1 el olijfolie
3 el tahini
1 teentje knoflook, door de pers
sap van ½ biologische citroen (gebruik de zeste eventueel als garnering)
1 tl za’atar (of wat geroosterde sesam)
Zout/peper

Verwarm een oven voor op 190 graden en leg aubergine op een brandend gaspit. Je kunt de aubergine ook in de grillpan grillen, wat hetzelfde effect geeft, al vind ik het direct op een gaspit het makkelijkste. Houd het goed in de gaten, en draai niet te veel om, zodat alle kanten mooi bakken. Wanneer je na 3-4 minuten alle kanten van de aubergine hebt gehad, en deze een beetje zwart geblakerd worden en het vel los begint te laten, haal je de aubergine van het vuur of uit de grillpan.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat, bestrijk deze met olijfolie en bestrooi met 1 tl zout. Snijd de aubergine doormidden, wrijf het snijvlak in de olie met zout en bak (met het snijdvlak naar beneden) nogmaals zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de aubergine super zacht is geworden. Laat het eventueel iets afkoelen tot je gemakkelijk het zachte vruchtvlees eruit kunt scheppen.

Leg dit in een diep bord en snijd deze met de hand tot kleinere stukken. Sommige delen mogen echt puree worden, anderen nog wat grovere stukken. Voeg hierbij de tahini, citroen en knoflook. Roer goed en breng eventueel extra op smaak met zout en vers gemalen peper. Lepel het in een kleine kom en giet hierover een eetlepel goede kwaliteit olijfolie. Garneer de aubergine dip verder met de za’atar en een beetje van de zeste van een citroen.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *