Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Slagerij de Wit Amsterdam

Een paar weken geleden ging ik op bezoek bij Slagerij De Wit in de Wakkerstraat in Amsterdam. Deze slagerij staat onder leiding van Erik Waagmeester. Zijn eerste ervaring als slager was als bijbaantje bij de Albert Heijn, toen deze nog een echte slagersafdeling in de winkel had en niet alles voorverpakt in de schappen lag. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met het vak, waarna hij zich inschreef op de slagers vakschool en een ‘werkplek’ bij slagerij De Wit volgde. Herman De Wit had een eenvoudige, maar ambachtelijke slagerij, met veel kennis van producten en het vlees dat hij verkocht. Hier werd Erik pas echt verliefd op het slagersvak en na 18 jaar nam hij de slagerij over.

Ondertussen is hij uitgegroeid tot een van de bekendste slagers van Amsterdam. Hij levert zijn worst, ham en ander vlees aan het Rijksmuseum, de Makro, restaurants Braque en Hotel V, maar hij is daarnaast de leverancier voor veel speciaalzaken. Erik staat graag in de winkel en anders kun je hem achterin vinden, druk aan de slag met de vele worsten die gemaakt moeten worden. Slagerij De Wit, of beter gezegd Erik, staat vooral bekend om zijn ossenworst. Een echte Amsterdamse worst! Verder komen klanten maar al te graag langs voor zijn bal gehakt, sappige hammen en adviezen over vlees.

Erik: ‘Misschien is het omdat ik zo van eten houd, maar bij mij gaat het om kwaliteit boven kwantiteit.’ … ‘Mijn vrouw kookt altijd, dus ik eet wat de pot schaft, maar mensen denken vaak dat ik elke avond biefstuk eet. Dat valt dus best mee!’

Slagerij de witElke dinsdag ochtend worden de gehalveerde varkens geleverd in de slagerij en worden deze door Erik en John ontbeend en in herkenbare stukken gesneden. Het vlees dat hij verkoopt is niet biologisch, want daar gelooft hij niet in, maar hij weet precies waar zijn vlees vandaan komt en kan daardoor kwaliteit garanderen. Hij gaat samen met de oude slager De Wit op bezoek bij de boer waar hij zelf de koeien uitkiest. De Beemstervarkens worden antibiotica vrij gehouden, met veel ruimte, een gezellig muziekje en genoeg om de varkens bezig te houden. Na 6 maanden worden ze geslacht.

Het was super indrukwekkend en leuk om te zien hoe de varkens in de slagerij in herkenbare steeds kleinere stukken vlees worden gesneden. Zelf mocht ik ook aan de slag; ik beende een stuk vlees uit en verwijderde het zwoerd. Het grote stuk vlees werd dubbel geslagen en in plakken gesneden, en daar waren opeens de herkenbare (maar super verse!) speklapjes. Het lijkt zo makkelijk wanneer je de slagers aan het werk ziet, maar zelf doen is toch anders. Moeilijk! Geloof mij..

Slagerij de wit Amsterdam

IMG_7093

Het valt mij op dat ze hun klanten kennen; vaak bij naam en maken een praatje over hun vakanties, het vlees wat ze de vorige keer kochten, of praten over hoe ze een bepaald stuk vlees hebben klaargemaakt. Zo kwam er een meneer binnen die met veel enthousiasme aan Erik vertelde over de geweldige Coute du boeuf die hij op zijn Green Egg had gemaakt, wat uiteindelijk uitliep in een gesprek over de perfecte speklapjes, spareribs en meer, met adviezen over temperatuur, kolen, en speciale technieken. Voor al je vragen, advies en meer, kun je terecht in de winkel en daar vertellen ze met veel passie over de mogelijkheden.

Voor de toekomst zou Erik graag de winkel verbouwen, wat extra speeltjes (ter waarde van een dure auto) toevoegen aan zijn worstenmakerij, om zo zijn ambachtelijke worsten nog beter te maken. Naast zijn winkel vind hij het geweldig om samenwerkingen aan te gaan; met chefs praten over het mooiste stuk vlees of projecten zoals FoodFilm Festival waar hij een toffe workshop gaf. Verder gaat hij rustig door met Twitteren; de eerste Twitterende slager! Mocht je vragen hebben, over vlees of de slagerij, stuur hem dan zeker een berichtje via @worstmaker.

1 Discussion on “Slagerij de Wit Amsterdam”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.