Sinterklaas ontbijt: Warme havermout met speculaaskruiden

Je merkt dat de winter zijn aantreden maakt – de mooi gekleurde bladeren verdwijnen en het begint buiten echt koud te worden. De verwarming gaat hoger, de dikkere truien gaan aan, zachte dekentjes voor op de bank en ik drink heel veel warme thee. Mijn lichte herfstjas heb ik omgeruild voor een warmere versie, zodat ik ook buiten de deur comfortabel warm blijf. Het regent immers vaker dan de zon schijnt, en om dan met de fiets door de ijzige regen te moeten fietsen… niet iets waar ik naar uit kijk. Vooral wanneer mijn bedje zo heerlijk warm is, terwijl de regen in het donker tegen mijn ramen klettert. Brrrr. Tijd voor een verwarmend Sinterklaas ontbijt.

Al is er een ding waar ik graag voor uit mijn bed kom, zelfs met een klein sprongetje, en dat is een goed ontbijt. Maar nu was ik de afgelopen dagen op zoek naar iets anders. Met Sinterklaas die alweer bijna richting Spanje vertrekt, wilde ik deze goedheiligman nog een keer in de spotlight zetten. In plaats van te snoepen van kruidnoten, geweldig lekkere speculaas van de bakker of mijn favoriete pepernoten met een chocolade laagje, besloot ik een echt Sinterklaas ontbijt te maken. Of misschien is het een pieten ontbijt, aangezien die door het koude weer over de daken moeten lopen. 😉 Ach, hoe dan ook. Net zo lekker als alle zoetigheden hierboven, maar dan iets gezonder. Dit verwarmende havermout ontbijt zorgt voor een portie energie, waardoor je elke regenbui kunt trotseren. Kom maar op met de winter..

Sinterklaas z'n havermout ontbijt

Nodig voor 1 persoon:
6-7 el havermout
200 ml (plantaardige) melk en/of water
1 tl speculaaskruiden
1 tl honing
snuf zout
Toppings naar keuze (Wat dacht je van pepernoten!?)

Doe de melk in een pannetje. Ik gebruik meestal 150 gram plantaardige melk, plus 50 ml water. Voeg hierbij de havermout, speculaaskruiden en honing, en roer kort door. Breng aan de kook op middel-hoog vuur en laat voor ongeveer 3 minuten pruttelen terwijl je er regelmatig in blijft roeren. Bij grotere vlokken duurt het overigens iets langer. Als de pap te dik wordt, kun je het verdunnen met wat extra water of melk. Is het te waterig, voeg dan wat extra havermout erbij.

Schep in een grote kom, bestrooi eventueel met extra speculaaskruiden. Voel je overigens vrij om andere lekkere extraatjes eraan toe te voegen, denk aan noten, zaden, fruit, chocolade, pepernoten, speculaas. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Eet het gelijk, zodat dit Sinterklaas ontbijt nog heerlijk warm is.

5 reacties

  1. Ik moet toch nog maar eens havermout gaan proberen, mijn eerste keer beviel totaal niet, maar misschien word ik er wél blij als ik deze versie maak! Ziet er verrukkelijk uit Ianna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *