Simpele spicy maïskolf uit de oven

Ik maakte deze maiskolven net voordat wij richting Valencia vertrokken. Voor ik weg ging, bedacht ik mij dat ik jullie niet zomaar kon achterlaten zonder een portie inspiratie voor in de keuken. Dus sloot ik mij een paar dagen op in de keuken 😉 en maakte ik een hele bubs aan nieuwe recepten. Nu de herfst toch echt is begonnen, wil ik stiekem niks anders dan het zomergevoel vasthouden. De nazomer staat voor mij gelijk aan genieten van de terrasjes, zonneschijn en de laatste barbecues van het jaar. En bij barbecue denk ik al gauw aan een maiskolf; lekker met een klontje boter en een snuf zout. Het is en blijft een van mijn favorieten, en hoort voor mij bij elke bbq. Ik kan ervan blijven eten..

Nu zag ik afgelopen week een paar hele mooie maiskolven liggen in de supermarkt. Dicht verpakt onder groene bladeren en ‘stro’, en toen wist ik een ding: die ga ik opeten. Nu. Gelijk. Je zou ze ook op de barbecue kunnen maken, maar voor mij is dat iets onhandig. Ik heb geen tuin en dus trekken wij altijd richting park, aangezien barbecuen op mijn balkon geen optie is. Dus: ik gaar deze in de oven. Wat ik persoonlijk lekkerder vind dan koken in water. Zo behoud je de maximale smaak en kun je de maiskolf makkelijk wat extra smaken meegeven. Deze keer gaf ik er een Mexicaanse twist aan, lekker met limoen, koriander en een snuf gerookte paprikapoeder (mijn favoriet!). Een maiskolf is perfect als simpel bijgerecht, of dit nu een gegrild kippetje is of een bonen salade met feta.

Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd 40 minuten, waarvan 35 minuten in de oven!
2 maiskolven
olijfolie
zeezout
snuf (gerookte) paprikapoeder
handje koriander, alleen de blaadjes, fijngesneden
sap van ½ limoen

Verwarm de oven voor op 190-200 graden. Maak de maiskolven schoon, door de bladeren eraf te halen en schoon te spoelen onder de kraan. Leg ze in de ovenschaal, besmeer met olijfolie en breng op smaak met een goede snuf zeezout.

Bak in de oven voor ongeveer 35 minuten, tot de mais gaar en zacht is. Snijd ondertussen de koriander fijn. Zodra de mais uit de oven komt, knijp je een halve limoen erover uit, bestrooi je de mais met paprikapoeder en de koriander. Rol het er goed doorheen, zodat de smaken mooi aan alle kanten zitten. Serveer gelijk.

Menusuggestie: Maiskolf + gegrilde kip of bonen salade met feta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *