Simpele radicchio salade met Parmezaanse klaas

Ondanks dat je maar een handvol ingrediënten nodig hebt, heb je binnen een handomdraai een heerlijke salade. Soms zijn dingen zo simpel en daar houd ik van! Vooral gedurende de week, wanneer je weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt om te koken is het fijn om een paar recepten achter de hand te hebben die binnen een korte tijd op tafel staan. Met een aantal goede kwaliteit ingrediënten kom je dan gelukkig al een heel eind. De radicchio salade is vrij bitter van smaak, waardoor het niet bij iedereen even geliefd is. Echter met het zuurtje van de balsamico en het pittige en zoute smaakje van de parmezaan smaakt het heerlijk. Het is geen salade die ik elke dag eet, maar een fijne variatie op de ‘standaard’ salades die ik normaal eet. Door de uien even in de azijn te laten staan, veranderen ze van smaak. Ze worden zachter van smaak, want een te grote hap rauwe ui in een salade is nooit lekker. De bosui kun je vervangen door een halve rode ui of een sjalotje, beiden zeer fijn gesneden, en deze kun je iets langer in de azijn laten staan om hetzelfde effect te krijgen.

Nodig (4 personen)
Bereidingstijd: 15 minuten.
3 el goede kwaliteit balsamico azijn
1 bosui, fijn gesneden

2 kleine bolletjes radicchio salade
2 tl honing
6 el olijfolie
100 gram parmezaanse kaas, geraspt in grove stukken
zout/peper

Doe in een ruime kom de balsamico en de fijngesneden bosui. Laat staan zodat de smaken zich kunnen vermengen.

Snijd de radicchio in vieren en vervolgens in grove stukken. Laat een bak water, of de wasbak, met koud water met eventueel wat ijs erin. Leg hier de salade in voor ongeveer 10 minuten; je spoelt ze schoon, zo worden ze knapperiger en ook iets minder bitter. Maak vervolgens de salade goed droog met behulp van een slacentrifuge (beste aankoop ooit!) of tussen twee theedoeken.

Voeg bij de balsamico de honing, olijfolie en breng eventueel op smaak met een snuf zout en peper. Meng de radicchio met de dressing, voeg vervolgens de parmezaanse kaas erbij en roer nogmaals door. Serveer met wat extra parmezaan erbovenop.

3 reacties

  1. Ik maak je recepten regelmatig, ze zijn echt goed. Mag ik het recept van de salade delen met anderen op mijn site van de ideele zelfoogst tuinderij, natuurlijk met verwijzing naar je blog, want die raad ik iedereen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *