Simpele bananenbrood

Brr, wat is het koud buiten! Is de winter nu toch echt begonnen? Ik weet een ding zeker: dit koude weer veranderd mij in een huismus (nog meer dan ik normaal al ben). Ik stap net binnen na een fietstocht van een half uur en ben letterlijk bevroren. De verwarming gaat hoog, ik schenk een kop thee in en snijd voor mezelf een plak van deze vers gebakken bananenbrood af. Langzamerhand begint er weer gevoel terug te komen in mijn koude vingers; ik vermoed dat het een combi is van deze typ-workout en de warme thee die ik eigenlijk niet wil loslaten. Het feit dat ik mijn tong twee keer verbrand maakt me zelfs niet uit, het is warm en dat is alles wat ik nodig heb. Misschien niet helemaal budget proof gezien de ingrediënten die erin gaan, maar na alle enthousiaste reacties op de foto op Facebook en Instagram kon ik het niet laten om het recept toch online te zetten. Het is een simpele bananenbrood die lijkt op de al vaker gemaakte bananencake, maar nu met een goede schep kaneel erin. Al zou je in het kader van Sinterklaas de kaneel kunnen vervangen voor speculaaskruiden. Lekker met een snuf gember en anijs erbij. Verder zijn het ingrediënten die je meestal wel in huis hebt, of makkelijk kunt vervangen voor een iets anders. Deze cake is vrij basic, maar zoals ik al zei, je kunt er allemaal smaken aan toevoegen. Naast kruiden en specerijen, kun je denken aan: gemengde noten/zaden, verse cranberry’s of rozijnen. Met een lekkere en gezonde cake in huis ben ik klaar voor de kou!

Nodig:
250 gram speltmeel
5 el (kokosbloesem) suiker
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1 ruime tl kaneelpoeder
snuf zout
3 bananen
2 eieren
60 ml (plantaardige) melk
60 gram gesmolten kokosolie (of boter)
2 tl vanille extract
1 el honing

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een cakevorm en vet deze goed in.

Meng de droge ingrediënten in een ruime kom en ga vervolgens verder met de natte ingrediënten. Pak een blender en voeg daarin alle vloeibare ingrediënten samen met de bananen. Pulseer goed zodat het een mooie emulsie is geworden en er geen stukjes meer in zitten.

Roer de natte ingrediënten door de droge, meng goed, maar het geeft niet als er klontjes in zitten. Stort in de ingevette cakevorm en plaats deze in het midden van de oven. Bak voor ongeveer 30-40 minuten, of tot je er een sateprikker in kunt prikken en deze er redelijk schoon uit komt. Laat de bananenbrood voor 5 min in de vorm afkoelen, stort vervolgens op een rek om verder af te koelen.

7 reacties

  1. Ziet er lekker uit! Alleen is het jammer dat mijn voorraad op is, dus dan lijkt het alsof het bananenbrood superduur is, omdat ik alle spullen moet aanschaffen. Heb jij, aangezien je in je budget-week leeft, misschien tips waar ik het allemaal ietsjes goedkoper kan halen dan bij de natuurwinkel?

    1. Je zou kokosolie kunnen vervangen voor gewone boter of olijfolie, verder zou je voor een andere meelsoort kunnen kiezen ipv spelt, en reguliere suiker en melk gebruiken. Op deze wijze bespaar je wel wat geld, vooral als je het lokaal koopt. Hopelijk heb je er iets aan! 🙂

  2. Ik heb het brood vorige week gemaakt en vond hem heel lekker en ga hem vandaag weer maken (ik vond hem trouwens niet heel erg naar banaan smaken …… ). Makkelijk en gezond even een plakje voor het sporten (en erna). Vond de andere versie op je site met chocola en walnoot dus ik denk dat ik die eerst ga maken 😉

  3. Jeejtje wat is dit lekker zeg! Goede smaak, lekkere luchtige structuur en super vullend!
    Heb zelf de voor de suiker kristalsuiker en vanillesuker gebruikt, heerlijk!
    Zou alleen graag willen weten hoeveel kcal er in een plak zit.

  4. Dit recept lijkt me heerlijk! Ik ben al tijden opzoek naar het perfecte bananenbrood recept. Ik doe er alleen liever geen melk in. Is het ook mogelijk dit zonder melk te doen?

    1. Hi Annelie.
      Veel dank voor je berichtje.
      Je kunt altijd plantaardige melk gebruiken in plaats van normale melk. 🙂
      Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *