Scones

Vorige week besloot ik dat het tijd was om langs te gaan bij Marks & Spencer. Sinds een aantal maanden is deze Engelse supermarkt namelijk ook in Amsterdam te vinden. Iets wat mijn foodiehartje sneller laat kloppen. De Engelse keuken is (stiekem) mijn guilty pleasure. Ik hou van de full (vega!) English Breakfast, brown sauce, scones met clotted cream en blackcurrend jelly, jacket patato, custards, thee met melk en suiker (of met citroen en honing), vega pasteitjes en pie’s. Ik kan zo nog even doorgaan! Echt gezond is het niet, dus het is maar goed dat ik niet in Engeland woon.

Aangezien ik de M&S ongeveer leeg had gekocht, besloot ik gelijk aan de slag te gaan met zelf gemaakte scones. Wat past er immers beter bij de net gekochte jam en clotted cream? Het recept komt uit mijn oude recepten boekje, waar ik als kind al uit kookte. Het staat voornamelijk vol met recepten uit de Elle eten en Allerhande, aangezien dit de kooktijdschriften waren die bij ons thuis (schijnbaar) te vinden waren. He recept voor scones is echter met de hand geschreven, waardoor ik denk dat het een recept is van mijn moeder. Alle credits gaan dus naar haar :D!

Nodig (voor ongeveer 6 stuks, of 10 kleine scones):
225 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
25 gram basterdsuiker
snufje zout
50 gram zachte boter
70 ml biogarde (of melk)
1 ei

Haal de 50 gam boter uit de koelkast, om zacht te laten worden en verwarm de oven voor op 230 graden.

deeg scones

Meng het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout en evt de basterdsuiker door elkaar en kneed daar de zachte boter doorheen. Voeg het ei en de biogarde toe, om het vervolgens tot een soepel deeg te kneden. Let op: gebruik je grote eieren,Β dan moet je er waarschijnlijk wat extra zelfrijzend bakmeel aan toe voegen.

Bestrooi je werkblad met bakmeel en rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 cm dikte. Steek hier rondjes uit met een glas of een speciale vorm voor scones.

scones

Leg de uitgestoken rondjes op een bakplaat met pakpapier. Leg er een theedoek overheen en laat voor 5-10 min rusten, om ze vervolgens (zonder theedoek natuurlijk) voor ongeveer 12-15 min in de oven te bakken. Wanneer ze gaar zijn, zullen ze mooi gerezen zijn. Zet ondertussen een kom klaar, met daarin de theedoek, vouw de warme scones daar in wanneer ze uit de oven komen. Hier worden ze extra lekker van! πŸ™‚

Ps. Voor een iets gezondere versie kun je spelt- of volkorenmeel gebruiken. Voeg in dat geval 7-8 gram bakpoeder erbij, zodat ze goed rijzen.

7 reacties

  1. Fijn, een goed recept voor scones, dit staat al tijden op m’n lijstje op te maken! Ik woon namelijk in Engeland, dus dat moet wel een keertje πŸ˜‰

    Ik vind het ook zooo lekker, vooral met clotted cream! Gelukkig eet ik het niet zo vaak, maar andere dingen van de M&S wel! Ik haal vaak soep daar, die zijn erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *