Salted “Caramel”

Het lijkt alsof de recepten voor ‘salted caramel’ de laatste maanden om je oren vliegen. Hartstikke logisch, want het is overheerlijk. Jammer genoeg is het alleen niet heel gezond, aangezien suiker de hoofdrol speelt in dit goddelijke goedje. Nadeeltje dus! Maar, er zijn (gelukkig!) meer wegen die naar Rome leiden. Zelfs een weg zonder geraffineerde suikers, gluten en melkproducten. Dus: voor iedereen die niet tegen gluten, geraffineerde suikers en lactose kan, wordt dit een klein feestje.

Ik vind het heerlijk in combinatie met deze appelchips, maar denk ook aan topping voor deze healthy carrot cake! Besprenkel over ijs, smeer het op een cracker, gebruik het als zoetje in een smoothie, in combinatie met banaan of simpelweg bij een chocoladebrownie. Het is stiekem overal lekker bij!

Het recept heeft enige voorbereiding nodig, namelijk in de vorm van de medjoul dadels die je voor minimaal 4 uur moet laten weken in water.  Voordat je naar je werk gaat,  je begint aan je wekelijkse boodschappen of aan de slag gaat met je to-do lijst, leg je de dadels in een ruime kom met water. Na 4 kleine uurtjes kun je aan de slag!

Sugerfree Salted Caramel

Nodig voor ±250 gram (1 potje):
Geïnspireerd door dit recept van My New Roots.
Bereidingstijd: 5 minuten + minimaal 4 uur weken van de dadels.
150 gram Medjool dadels
2 tl citroensap
½ tl Himalaya zout of zeezout (of iets meer, naar smaak)
Merg uit ½ vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
Een deel van het water waarin je de dadels hebt geweekt.

Week de dadels voor minimaal 4 uur in koud water.

Haal de dadels na minimaal 4 uur weken uit het water en bewaar het water waarin je de dadels hebt geweekt, dit heb je nodig om het mengsel te verdunnen. Haal eventueel de pit uit de dadel en verwijder het velletje. Voeg de dadels samen met de andere ingrediënten (behalve het weekwater) in een foodprocessor en laat deze draaien tot het een glad mengsel is geworden. Voeg vervolgens, per eetlepel, het weekwater toe tot het de gewenste dikte heeft gekregen. Wanneer ik het als spread gebruik, voor op deze appeltjes of als vulling voor een taart, dan voeg ik minder water toe. Al is de schenkbare variant, met meer water, is heerlijk over ijs of als een perfecte combi met banaan. Yumm!

Je kunt de “karamel” het beste in een gesteriliseerd glazen (jam)potje bewaren. Op deze manier kun je het voor ongeveer 1 week in de koelkast bewaren. Als het je lukt! 😉

8 reacties

  1. Ik heb nog nooit salted caramel gegeten omdat ik geen suiker eet, maar ik hoor van iedereen dat het zó lekker is!
    Met dit recept kan ik het eindelijk ook eens gaan eten.
    En wat een makkelijk recept, die ingrediënten heb ik standaard in huis 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *