Salade Caprese is een van mijn favoriete recepten. Eigenlijk is dit bijna geen recept, maar o zo fijn tijdens deze bijna zomerse dagen. Het smaakt fris, gezond en eigenlijk gewoon heerlijk. Aangezien het de laatste tijd vaak op het menu staat in huize beginspiration, besloot ik het toch met jullie te delen. Iedereen maakt het op zijn eigen manier, maar eigenlijk is er maar een officiële versie van de insalata caprese. Deze Italiaanse salade wordt gemaakt met de beste producten, dat betekend: romige buffelmozzarella, zoete tomaten, geurige basilicum en goede kwaliteit extra vergine olijfolie.
Koop je tomaten bij voorkeur bij de biologische winkel, of op een goede kwaliteit markt, deze zijn vaker veel beter van smaak. Echte buffelmozzarella koop je bij een kaaswinkeltje, een goede (bio)supermarkt, of hier in Amsterdam op zaterdag op de Noordermarkt. Daar staat namelijk een kraampje met verse pasta, goede olijfolie en goddelijke mozzarella. Mocht je dus in de buurt zijn, dan is dat zeker een kleine omweg waard..
Nodig als bijgerecht voor 2-3 personen:
3 tomaten, bijvoorbeeld Roma tomaten.
1 bol buffelmozzarella
Handje verse basilicum, alleen de blaadjes
Extra vergine olijfolie, naar smaak
(optioneel) witte balsamico, naar smaak, maar niet te veel
Fijne zeezout (bijvoorbeeld fleur du sel)
Vers gemalen peper
Snij de tomaten in plakjes. Haal de mozzarella voorzichtig uit het bakje (of zakje), en laat deze goed uitlekken. Je kunt het zelfs met wat keukenpapier droog maken, al doe ik dit niet altijd. Snij de mozzarella in plakken. De mozzarella is wat lastig te snijden, dus het is belangrijk dat je mes goed scherp is.
Leg de tomaat en mozzarella op een bord. Volgorde maakt niet veel uit, maar het allerlekkerste is het wanneer je alle smaken goed met elkaar kunt combineren. Besprenkel eventueel met de witte balsamico azijn en de heerlijke olijfolie. Bestrooi met de verse blaadjes basilicum, een beetje zeezout en vers gemalen peper. Heerlijk in combinatie met een goede glas witte wijn en een zonnetje.. Genieten! Op naar de zomer zou ik zeggen..
Jaaa heerlijk!
Dit is idd overheerlijk!! Leuk dat je het ook met buffemozzarella maakt, niets beters dan de buffel versie 🙂 Eens je die hebt gegeten, wil je echt nooit meer van de gewone of light mozzarella eten!
Groetjes Julie
Daar heb je helemaal gelijk in; de rest smaakt dan gelijk zo “nep”! 🙂 Groetjes, Ianna