Roodlof salade met sinaasappeldressing

De winter staat voor mij gelijk aan comfort food, maar afgelopen weekend had ik wat extra vitamines nodig en maakte ik deze winterse roodlof salade. Het is geen romige gratin, maar juist licht en gezond. Een echte winterse salade die ook bij het Kerstdiner niet zou misstaan. Iets bitter van smaak, maar prachtig van kleur en het maakt elke salade gelijk een feestje. Ik eet het graag met warm geroosterde pecannoten met rozemarijn, partjes sinaasappel en extra veel geitenkaas. De bladeren scheur ik simpelweg in stukken en binnen 5 minuten staat er een pracht van een salade op tafel. Het restje sinaasappelsap verwerk ik door de dressing, en je bent klaar.

De ingrediënten in deze roodlof salade zijn trouwens niet altijd hetzelfde. Ik gebruik net waar ik zin in heb of in huis heb. Bijvoorbeeld ham in plaats van geitenkaas voor een lekker voorgerecht, of doe er extra gegrilde gekleurde bietjes in. Dat ziet er super gezellig uit. Gebruik amandelen of walnoten in plaats van pecannoten. De noten kun je simpelweg even opbakken in een pan (dat geeft meer smaak), maar je kunt er ook extra smaakjes aan toevoegen zoals fijngesneden rozemarijn en een snuf zout. Probeer het uit en kijk wat jij het allerlekkerste vindt.

img_2088

Nodig voor 4 personen (bijgerecht):
Bereidingstijd: 10 minuten.
3 stronkjes roodlof
2 sinaasappels
150 gram geitenkaas
2 el pecannoten
2 el sinaasappelsap
1 el witte wijn of witte balsamico azijn
2 el olijfolie
snuf zout
honing (optioneel)

Verwijder de kern van de roodlof en snijd de bladeren in stukken. Ik scheur ze graag in grove stukken. Brokkel de geitenkaas, snijd de partjes uit de sinaasappel en rooster de pecannoten in een koekenpan. Maak ondertussen ook de dressing: knijp een sinaasappel uit zodra je alle partjes eruit hebt gesneden en vang dit vocht op. Mix het sap met de azijn, olijfolie en een snuf zout. Je kunt er eventueel een beetje honing aan toe voegen als je de dressing zoeter wil maken, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Proef altijd eerst eventjes. Giet 2/3 van de dressing over de roodlof salade, doe alle losse ingrediënten erbij en serveer gelijk.

MenusuggestieKip of kalkoen in zeezout uit de oven + citroenaardappeltjes + cranberry compote

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *