Brr, wat is het koud buiten. Met alle regen en harde wind van de afgelopen dagen is het tijd voor warmte in de keuken. Tijd voor dit heerlijke soepje met aardpeer en deegdakje. Het recept en de foto voor romige soep van topinamboer met tijmdeegdakje komt uit het Happinez kookboek.
Nodig voor 4 personen:
1 kilo topinamboer/aardpeer
sap van ½ citroen
2 sjalotten, gesnipperd
3 eetl olijfolie
150 ml witte wijn
800 ml groenten bouillon
124 ml room
4 plakjes biologische roomboterbladerdeeg
1 ei, losgeklopt
2 eetlepels verse tijm, fijn gehakt
zeezout/versgemalen peper
Schil de aardpeer, snij de knolletjes in gelijke stukken en schud ze om in de citroensap om verkleuren te voorkomen. Verwarm de olie in een ruime pan. Fruit hierin de fijngesneden sjalotten tot deze wat glazig worden. Voeg de aardpeer erbij, bak even aan en blus het af met de witte wijn. Laat iets inkoken en giet dan de bouillon erbij. Of 800 ml water en ongeveer 1,5 bouillonblokje. Laat 20 minuten op laag vuur koken tot de aardpeer gaar is.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot het glad is. Doe eventueel terug in de pan, voeg de room erbij en roer goed.
Laat het bladerdeeg wat ontdooien. Bestrijk het bladerdeeg met ei en bestrooi met tijm, zout en peper. Doe de soep in 4 ovenvaste (!) soepkommen en bestrijk de randen met ei. Leg de deeglapjes op de kommen en druk de rand iets aan. Zet de kommen direct in de hete oven en laat het voor 15-20 minuten bakken tot het dekseltje goed gaar is en bol is gaan staan. Het is lastig om in te schatten hoe lang het precies duurt voordat het dekseltje goed gaar is, dus werp af en toe een blik op de oven!
Ziet er heerlijk uit Ianna!