Rode kool salade met venkel 

Ik kwam een briefje tegen, met daarop mijn naam en de eerste keer dat ik de detox volgde en daar stond op: 2011. Eh ja… Dit is het zesde jaar op rij dat ik een detox doe, bizar eigenlijk. Ondertussen ben ik redelijk bedreven geworden in wat ik wel, en niet kan eten. Daarbij zijn er een aantal standaard recepten die ik graag maak. Zo begin ik de detox altijd met een groene sap, en standaard eigenlijk paddenstoelen soep als diner. Verder kijk ik uit naar de rode kool salade als lunch. De eerste dag vliegt voorbij, omdat ik vaak nog de laatste (vergeten) boodschappen doe en vooral aan het koken ben.

Vandaag is het dag twee en is het gelijk volle bak aan de slag op kantoor. Niet ideaal, maar het hoort erbij. De eerste week is altijd even omschakelen, niet alleen met het eten maar ook (eigenlijk vooral) mentaal. Ik moet extra opletten op de labels en wat ik in mijn winkelmandje stop, beter nadenken over mijn boodschappenlijstje en vooruit plannen met wat ik de komende dagen ga eten. Verder vind ik het handig om van te voren alvast een kleine weekmenu te maken en bepaalde recepten alvast voor te bereiden. Zo heb je vooral na een lange dag werk geen keuzestress en het is vaak een stuk sneller klaar. Daarbij vind ik het op werkdagen handig om de avond van te voren alvast de lunch te maken, en eventueel wat snacks te maken. Verder probeer ik in het weekend een grote portie soep te maken en alvast wat groenten en granen voor te bereiden. Zodat je niet in de verleiding komt, en belangrijker: je gelijk iets kunt eten wanneer je trek krijgt.

Deze frisse rode kool salade is er een van. Knapperig, fris, gezond en vullend, daarbij blijft het een paar dagen goed in de koelkast (met de dressing apart). Ik neem het graag mee naar kantoor als lunch, en serveer het als onderdeel van het avondeten, bijvoorbeeld met deze cajun frieten of zelf gemaakte falafel. Wanneer je niet aan het detoxen bent, is het heerlijk bij een broodje met pulled pork of bij een stukje gegrilde kip. Met een keukenmachine met rasp is het binnen een handomdraai gemaakt, en het restje rode kool gebruik ik graag om te stoven. Perfect voor een winters, oud-hollands en vooral comforting avondmaaltje.

IMG_0437

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 20 minuten
½ kleine rode kool
1 venkel
1 wortel, geraspt
1 hele kleine rode ui (anders een halve)
2 el verse dille
2 el verse munt
2 el platte peterselie
2 el amandelen
1-2 tl ahorn siroop (honing, of agave siroop werkt ook prima)
1 tl pittige mosterd
sap van ½ citroen
4 el milde olijfolie
zout/peper

Snijd de rode kool en venkel fijn met behulp van een keukenmachine, mandoline of gewoon met de hand. Rasp de wortel, snijd de venkel in dunne repen en snijd de rode ui heel fijn.

Voor de dressing: doe alle ingrediënten in een leeg (en schoon) jampotje. Goed schudden en je dressing is klaar. Mocht je niet alles in een keer gebruiken, dan kun je het restje makkelijk bewaren voor de volgende dag. Het is ook heerlijk in andere salades. Doe de dressing bij de salade, roer goed door en laat voor 10 minuten staan, zodat alle smaken kunnen intrekken.

Snijd de kruiden fijn, en voeg deze samen met de amandelen bij de salade. Roer goed en serveer gelijk, eventueel met extra dressing.

Menusuggestie: Rode kool salade met venkel + cajun zoete aardappel frieten + een lekkere dip

1 reactie

  1. Wat een heerlijk recept! Een lekker en gezond begin van 2017. Het ziet er super uit op de foto’s, dus ik ga het snel maar eens maken.

    Groetjes,
    Mariska van Mylocals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *