Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Rode kool salade met groene kruiden

In deze rode kool salade met verse kruiden en een simpele vinaigrette is de perfecte salade wanneer de zomer ten einde komt en de herfst begint. Een gevulde salade waar je de hele avond nog mee door kan, maar toch fris, simpel en licht. Lekker als bijgerecht of gewoon zo. In het laatste geval doe ik er graag nog een paar kleine dingen bij, zoals zelfgemaakte croutons, of wat feta of haloumi. Het allerliefste eet ik deze salade met een portie cajun zoete aardappel frieten met een een lekkere dip. Gezond, simpel en helemaal vegan.

Je kunt natuurlijk verschillende soorten dressing gebruiken bij deze rode kool salade, maar ik vind een simpele met een beetje mosterd voor wat pit altijd lekker. Restjes kun je gemakkelijk in een potje in de ijskast bewaren. Je kunt natuurlijk ook bij de speciaalzaak een flesje citroen of framboos azijn kopen, en daar je salade mee aanmaken. Een mooie olijfolie, goede snuf zout en peper maken de salade helemaal af.

rode kool salade

Nodig voor 4 personen:

Bereidingstijd: 20 minuten
½ rode kool
1 wortel, geraspt
1 kleine rode ui (anders een halve)
2 el verse dille
2 el verse munt
2 el platte peterselie
handje amandelen (gerookte zijn ook lekker).
1-2 tl ahorn siroop (honing, of agave siroop werkt ook prima)
1 tl pittige mosterd
sap van ½ citroen
4 el milde olijfolie
zout/peper

Snijd de rode kool fijn met een keukenmachine, mandoline of gewoon met de hand. Rasp de wortel en snijd de rode ui heel fijn. Doe de ingrediënten in een ruime kom.

Voor de dressing: doe alle ingrediënten in een leeg (en schoon) jampotje. Goed schudden en je dressing is klaar. Mocht je niet alles in een keer gebruiken, dan kun je het restje makkelijk bewaren voor de volgende dag. Het is ook heerlijk in andere salades. Doe de dressing bij de rode kool salade, roer goed door en laat voor 10 minuten staan, zodat alle smaken van de dressing in de rode kool salade kunnen trekken.

Snijd de kruiden fijn, de amandelen wat grof en doe ze bij de salade. Roer en serveer gelijk, eventueel met extra dressing.

Rode kool over? Deze rode kool salade van Smitten Kitchen is ook fantastisch.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.