Riesling: mijn favoriete wijn uit de Elzas

Riesling wijn

Het zonnetje begint weer vaker te schijnen, de dagen worden langer en ik weet: de lente is begonnen. De eerste witte asperges zijn uit de grond en de eerste stengels rabarber zijn weer in de winkel te vinden. Een van mijn favoriete wijnen deze lente is Riesling. Een frisse en aromatische wijn die heerlijk past bij de eerder genoemde asperges, maar ook bij een spicy (Aziatische) curry. Een paar jaar geleden ben ik in de Franse Elzas geweest, waar ze de lekkerste Riesling wijn produceren.

Riesling druif

De Riesling druif groeit vaak in Duitsland en Frankrijk. De beste Rieslings komen uit de Duitse Moezelvallei, het Rijngebied en de Franse Elzas. Maar ook in Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en Australië worden enkele prachtige Riesling wijnen gemaakt. 

Afhankelijk van de bodem waar de wijnranken staan aangeplant, het klimaat en de manier waarop de wijn wordt gemaakt kan de smaak erg verschillen. Van droge en frisse tot uitermate zoete wijnen. Riesling is er in alle soorten en maten. De druif doet het doorgaans het beste in regio’s met een koeler klimaat.

Riesling wijn

Riesling is een aromatische wijn waar in je vaak fruit zoals nectarine, abrikoos, appel en peer proeft. Je kunt ook limoen erin herkennen als de wijn minder gerijpt is, net als honing (meer gerijpt) of jasmijn. Door de hoge zuurgraad van de wijn kan de wijn lang rijpen en lang bewaard worden.  

Door zijn zoetheid maar ook hoge zuurgraad past de Riesling perfect bij pittig eten, denk hierbij aan Indonesische en Aziatische specerijen. Maar ook volle gerechten zoals aardappel gratin, zuurkool en eendenbout. De Riesling komt het beste op smaak direct uit de ijskast bij een temperatuur van ongeveer 8 graden.  

Ik kan niet wachten om, zodra het weer kan natuurlijk, op avontuur te gaan in de Duitse Moezelvallei of de Franse Elzas. Voor nu houd ik het bij online wijn bestellen. 

Drink je liever rood? Lees ook mijn blog over mijn favoriete wijnen uit de Bordeaux.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog Getagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *