Ricotta

Eindelijk ging ik vorige week aan de slag met home made ricotta! Je kunt natuurlijk goede kwaliteit ricotta bij een delicatessenzaak kopen, maar leek mij wel een uitdaging om het zelf eens te maken. Het is een simpel recept en ik moet algelijk zeggen: ik weet niet of dit de juiste is. Er zijn blijkbaar meer wegen die naar ricotta leiden. Jamie O verteld mij dat ricotta gemaakt wordt van volle melk en rijst- of wittewijn azijn. Bij andere blogs lees ik over een mengsel van melk en karnemelk, soms met een scheutje azijn erbij… Ehhh, algemene confusion dus!

Uiteindelijk besloot ik een aantal uit te proberen, al kwam ik er gauw achter dat alle ricotta’s op elkaar lijken en dat je helemaal geen ricotta expert hoeft te zijn om ricotta te maken. Uiteindelijk vond ik dit recept het beste bij mij passen, aangezien je niet zoveel ingrediënten nodig hebt en gewoon citroensap gebruikt. Een liter biologische melk en een bio citroen en je hebt een leuk bakje ricotta in de koelkast staan. Mocht je de ricotta iets willen pimpen, voeg er dan een extra smaakje aan toe zoals verse kruiden of een rood pepertje. Helemaal lekker door een pasta. Je kunt de ricotta trouwens ook bakken in de oven, met daarin verse kruiden voor iets lekkers bij de borrel. Of ga aan de slag met dit recept voor  luchtige ricotta pancakes, yum!

Een klein dingetje wat handig is om aan te schaffen is een kaasdoek. Je zou eventueel een schone theedoek kunnen gebruiken, maar de laatste tijd gebruik ik een pantysokje voor dit soort dingen. Werkt prima! Gebruik natuurlijk een nieuwe uit de winkel en spoel het goed af onder warm water voordat je de ricotta erop giet. 😉 Na gebruik weggooien.

Nodig voor ongeveer 250 gram ricotta:
Afgeleid van het recept van ZitiZitoni.
1 liter biologische volle melk
Sap van 1 biologische citroen
Mespunt zout

Maak de melk warm in een grote pan. Het mag niet koken, maar het moet net tegen het kookpunt aan zitten. Roer de melk af en toe door met een houten lepel. Wanneer de bijna tegen het kookpunt aan zit,  voeg je 1 tl zeezout toe en daarbij ongeveer 4-5 eetlepels citroensap. Zet het geheel van het vuur en laat het voor 15 min staan.

ricotta

Leg ondertussen een natte kaasdoek uitgevouwen over een vergiet en zet het geheel op een glas of in een kom in de gootsteen. Let op: de bodem van het vergiet mag de onderkant van de kom niet raken.

Vervolgens kun je de geschifte melk in de kaasdoek gieten/spatelen. Laat de kaas voor 12-25 min uitlekken, maar vergeet niet regelmatig het overtollige vocht uit het glas te verwijderen.  Knijp het op het laatste vocht er goed uit, zodat het ricotta wordt en geen ‘Hüttenkäse’. Haal vervolgens de ricotta uit de kaasdoek en zet de ricotta voor minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast weg. De ricotta is ongeveer 2-3 dagen houdbaar.

12 reacties

  1. Ik gebruik hetzelfde recept, maar dan om paneer te maken (Indiase kaas). Je oefent er dan juist wel druk op uit. Ik leg het dan na het uitlekken in kaasdoek gewikkeld tussen 2 keukenplanken en daarop een paar gewichten gedurende een minuut of 5, 10. Hoe zwaarder het gewicht, en hoe langer je het laat liggen, hoe steviger de kaas. Ik gebruik het onder andere in Indiase recepten zoals Saag Paneer (met spinazie).
    Als je het alleen laat uitlekken, vind ik het zelf eigenlijk meer lijken op huttenkase dan op ricotta, maar hoe dan ook, erg lekker.
    Heb overigens onlangs je blogs en recepten ontdekt en lees en maak ze met veel plezier en goede resultaten

    1. Dat is gek en ontzettend jammer! Bij mij ging het gelijk schiften. Misschien is de verhouding bij (rauwe) geitenmelk anders, dat het daardoor niet gelijk werkt

  2. Zou je dit ook met schapenmelk kunnen doen? Ben nl allergisch voor koemelk.
    En kun je het vocht ook drinken/gebruiken naderhand? Ben ontzettend benieuwd!!!

    1. Zeker! Je kunt ook schapen of geitenmelk gebruiken, dat is geen probleem. Het vocht wat je overhoud doe ik meestal weg, moet eerlijk toegeven dat ik niet weet of je daar nog iets mee kunt.

      1. Ik heb gisteren ricotta gemaakt met schapenmelk. Ging goed. Resultaat wel erg droog. Volgende keer wat minder uitknijpen. Het vocht heb ik bewaard, is erg lekker, ik doe het door m’n smoothie heen! Kan toch niks mis mee zijn, integendeel, soort karnemelk-idee. Of is dit nu ‘wei’???? Geen idee:).

  3. Wat een simpel recept, heb het net gemaakt. Vond het erg lekker, maar van 500 ml melk heb ik maar 50 gram Ricotta over gehouden. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    Ja, en ik zit ook met het overgehouden vocht, vind het een verspilling om weg te gooien. Hopelijk kan ik er nog wat mee doen.

  4. ik heb het vandaag gemaakt en net door de sla gedaan. moet wel zeggen dat de smaak wat flauwtjes is,maar daar ga ik mee aan de slag.
    morgen met geitenmelk proberen of dat wat meer smaak heeft, ik las op internet dat je dat maar tot een 24 graden verwarmen moet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *