Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Review: Vegatopia Kookboek

Ik had nog maar net gehoord dat ik gast-blogger bij Beginspiration was geworden, of mijn avontuur ging meteen van start. Ik mocht een review schrijven over Vegatopia Kookboek. Vol spanning wachtte ik mijn post af, tot het pakketje er was. Bij de eerste aanblik van het boek herkende ik de website er direct in terug; een kleurrijke verschijning waarbij de gerechten centraal staan, geen fratsen en voor ieder wat wils.

De website Vegatopia bestaat nu 20 jaar en dat vieren ze met een eigen kookboek. Zoals de naam luidt is het boek gewijd aan de vegetarische keuken, met nadruk op toegankelijke vervangers van vlees en vis. Voor diegene die bekend zijn met de website en fan zijn van het Vegatopia weekmenu zal de indeling van het boek als muziek in de oren zijn. Deze is namelijk zo ingericht dat je voor iedere dag van de week een passende selectie hebt aan gerechten; bij de maandag afdeling kun je terecht voor de snelle en simpele hap (let wel, je kunt zeker nog steeds met deze schotels pronken hoor!), en als je op ontdekkingsreis wil naar Azië sla je een hoofdstuk verder naar de dinsdag, currydag.

De no-nonsense approach wordt hier zeker gewaardeerd: lekker en totaal niet bewerkelijk! Alle pogingen uit het boek zijn per direct gelukt en zelden komt er een weegschaal aan te pas, want de ingredientenlijst is simpel gehouden. Ik heb zelfs een nieuwe favoriet ontdekt die ik inmiddels een paar keer heb gemaakt wegens groot succes: de Hazelnoot Rozemarijn Koekjes. Deze zijn zowel eenvoudig als inspirerend en anders. Ik ben een rasechte zoetekauw. Mij kun je ‘s nachts wakker maken voor een stuk New York Cheese Cake of een Warme Franse Chocoladesoufflé. Helaas zijn dit geen geregelde traktaties in ons huis, vanwege de gebruikelijke schep schuldgevoel die ik er ongevraagd bij geserveerd krijg. Om die reden verwelkom ik alle not-so-guilty pleasures, waarvan deze koekjes een geweldig voorbeeld zijn. Natuurlijk gezoet met verse dadels, fris door de citroenrasp en evenwichtig dankzij de verse rozemarijn blaadjes. Ze vielen simpelweg bij iedereen in de smaak en waren niet te machtig, wat het perfect maakt als nagerecht… en als tussendoortje… of verkruimeld door de kwark bij het ontbijt. 😉

Ik kan echt intens genieten om door een prachtig kookboek te bladeren en op te gaan in de indrukken; de recepten beleven voordat je überhaupt één stap in de keuken hebt gezet. Daarom staan mijn lievelings kookboeken als pronkstukken in een standaard op het aanrecht, zodat je elke keer langs een ander kunstwerkje loopt. Dat miste ik nu helaas wel een beetje. Zoals gezegd is dit een heel kleurrijk en vrolijk boekje. Een selectie van online recepten is gebundeld zodat je offline ook het vertrouwde steun en toeverlaten van Vegatopia binnen handbereik hebt. Misschien is daarom gekozen voor verschillende looks bij de gerechten, om uit te stralen dat het een verzameling is van diverse creaties door de jaren heen, maar dit ging naar mijn idee ten koste aan de styling en allure waardoor ik bang ben dat het niet zal opvallen in het schap.

Dat gezegd hebbende gaat inhoud uiteindelijk boven de vorm; wie wil een mooi plaatje van een slecht recept? Ik niet. Ondanks voldoende aanbod aan salades en hoofdgerechten heeft de vrijdag snackdag mij vooral geïnspireerd tot meer. Het enthousiasme over de asperge-geitenkaas loempia’s bij de borrel, plus het feit dat m’n vriendje – een liefhebber en kenner van mooi vlees – de tempeh vlammetjes niet direct herkende als zijnde vegetarisch, heeft mij even een zetje gegeven om met een creatievere blik boodschappen te doen. Waarom alleen in het weekend een nieuw recept uitproberen wanneer er juist aan het einde van een lange doordeweekse dag genoten mag worden van variatie in de keuken? Weinig moeite voor veel voldoening. Hieronder vind je alvast een kleine preview van het boek..

IMG_9785 IMG_9787 IMG_9788 IMG_9791

Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046818732
Prijs: €22,95.
Bestellen!

3 Discussions on
“Review: Vegatopia Kookboek”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.