Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Review: SLA, het kookboek!

Het is zover: SLA heeft een eigen kookboek met de favoriete recepten uit de winkels, plus een aantal nieuwe recepten, inclusief dressings, spreads, soepen, sappen en zoetigheden. Yum! Een paar weken geleden was ik aanwezig bij de boekpresentatie van het nieuwe SLA kookboek! Met een groepje foodies mochten we alvast de recepten uit het kookboek voorproeven.

Eerst even terug naar het begin.. Job, Nina & Ida openden half juli 2013 hun eerste vestiging aan de Ceintuurbaan in Amsterdam, waarbij het niet ongebruikelijk was dat er een rij voor de deur stond. Het was de eerste plek in Amsterdam waar je zelf je salade kon samenstellen en een gezonde maaltijd kon afhalen. Mocht je het leuk vinden, hier kun je mijn review over SLA lezen! Met behoefte aan gezond en puur eten was SLA een schot in de roos en ondertussen hebben ze alweer hun 5e vestiging geopend. En nee, ze zijn nog lang niet uitgegroeid.. Naast meerdere vestigingen (in Amsterdam en daarbuiten!) zijn ze bezig met nieuwe projecten, toffe uitdagingen en nu dus een nieuw kookboek.

Het kookboek is voor iedereen die van lekker en gezond eten houd, het laat zien dat gezonde eten alles behalve saai is. Zoals ze in hun boek omschrijven: “Een verandering in je manier van eten is even omschakelen, omdat je zelf zult moeten koken, bewuster boodschappen zult moeten doen en meer zult moeten plannen. Verandering komt niet vanzelf! Echter, we zijn ervan overtuigd dat het eten wat je dagelijks tot je neemt, een enorme invloed op je heeft en werkelijk alles erdoor wordt beïnvloed.” Een gedachte waar ik het meer dan eens mee ben, en ook hier bij Beginspiration naar voren probeer te brengen.

Het SLA kookboek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, met als eerste een uitleg over boodschappen doen, ingrediënten en basic bereidingswijzen. Iets wat je de laatste tijd vaker in kookboeken ziet terugkomen; een goede zaak! De basis is zo belangrijk en wordt vaak vergeten. Vervolgens starten de recepten van de vele salades, waar ze bekend mee zijn geworden, met alle favorieten uit de winkel. Denk aan een salade van bladspinazie met Libanese lams-gehaktballetjes, maar ook de vegetarische variant met little gem, pittige falafel en speltcouscous. Healthy dus! Een van mijn favoriete hoofdstukken is die met dressings; een lekkere dressing maakt immers de salade. Vervolgens vind je een aantal recepten voor spreads, soepen en sappen. Om het kookboek af te sluiten met een hoofdstuk vol zoete (en gezonde!) baksels. Zo staat het recept voor hun eerste zuivelvrije taart in het kookboek, namelijk de chocoladetaart met kokos en chiazaad, en hun zomerse key-lime pie! Zooo lekker.. Het is geen vegetarisch kookboek, en daardoor zie je veel recepten terug met vis of vlees, maar alle recepten zijn grotendeels suiker-, tarwe- en koemelkvrij. Waarbij ze inspelen op de trend die je nu overal ziet terugkomen.

Alle recepten worden begeleidt met geweldige foto’s, helemaal in de SLA stijl, waardoor je spontaan trek krijgt. Ik heb een paar recepten uitgeprobeerd en die waren erg lekker, maar ik merk wel dat ik veel ingrediënten vervang voor iets wat ik al in huis heb. De lijst met ingrediënten zijn vaak lang en bij sommige dingen vind ik het iets te omslachtig, bijvoorbeeld om drie verschillende zoetstoffen in een recept te gebruiken. Daarbij is het niet ongewoon om in een gemiddelde salade 15-20 ingrediënten terug te vinden (en dat is zonder de dressing!). Gelukkig kun je het makkelijk simpeler maken, en met een van de heerlijke bijpassende dressings te serveren waardoor je alsnog een gezonde salade maakt die heerlijk smaakt. Het is een mooi boek om inspiratie op te doen, of een goede salade te bouwen die vol verschillende smaken zit. Ik ben benieuwd wat de toekomst SLA zal brengen!

IMG_9749

IMG_9748

IMG_9750

IMG_9752

IMG_9753

Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021559698
Prijs: € 24,99
Bestellen!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.