Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Review: Liever lokaal (365 dagen per jaar)

Vandaag geen detox recept, maar staat de winnaar van het gouden kookboek van 2015 in de schijnwerpers. Liever lokaal past bij de huidige trend van duurzaam eten en benadrukt dat producten uit het seizoen ook nog eens veel smaakvoller zijn. “Het is een boek voor fantasierijke (hobby)koks” (ja, dat ben ik!) met een kookplan van 365 recepten. Elke week begint met een recept van seizoensgebonden champignons. Deze lekkere smaakmakers leggen weinig kilometers af om op je bord terecht te komen en dus krijgen ze extra aandacht van de schrijvers. Verder heeft iedere week twee vlees, vis en vega gerechten, waarbij het weekend wordt afgesloten met iets zoets.

Liever lokaal is niet zomaar een kookboek, maar een hulpmiddel voor echte stadsmensen zoals ik. Ik doe m’n best om gemakzuchtige eetgewoontes te verminderen en bewust stil te staan bij slow food. Echter, ik weet niet altijd waar ik moet beginnen als het gaat om seizoensgebonden ingrediënten, omdat doorgaans alles verkrijgbaar is in de supermarkt. Het kookboek heeft een inleidende tekst op elke pagina met een introductie over het hoofd ingrediënt van die dag. Wat ik heel goed vind, is dat iedere recept heel anders is dan de voorgaande. Niet alleen varieert het hoofdingrediënt dagelijks, maar ook de bereidingswijze én de combinaties. Zo gaar je op maandag de groenten in de oven, terwijl je de volgende dag ze in een saus verwerkt. De lokale keuken bestaat niet uit tig varianten van een Hollandse stamppot of een opsomming van “vergeten” groenten, maar is een verzameling van traditionele en voedzame recepten van Zeeland tot Terschelling, met bereidingswijzen beïnvloed door onze buren uit België en Frankrijk. Basis technieken die we allemaal zouden moeten kennen staan achterin beschreven, zoals het maken van een roux en court-bouillon, of het inmaken van vruchten. Het is eigenlijk geen grote moeite om deze zelf te maken en daarbij hebben ze veel subtielere smaken dan de kant en klare varianten. Kortom, er is inspiratie genoeg om creatief de dagelijkse gerechten en basis technieken te combineren, waardoor het boek oneindig veel mogelijkheid biedt.

Het feit dat de auteurs ons zowel leren om seizoensgebonden en lokale ingrediënten te kiezen, en de basis elementen van gerechten helemaal zelf te maken, zorgt dit ervoor dat ik met gemak sommige luie gewoontes overboord kan gooien om weer vanaf nul te beginnen. Het is voor mij een hulpmiddel om stap voor stap mijn steentje bij te dragen aan het vermijden van de massaproductie en wanneer ik denk aan de positieve gevolgen daarvan smaakt het eten mij nog beter. Ik kan nu elke dag met gemak lokaal eten zonder dat ik ergens anders inspiratie moet opdoen voor bijgerechten of moet puzzelen naar afwisseling. Liever lokaal is een allesomvattende gids en daarmee onderscheidt het zich van anderen uit zijn genre.

Tijdens de maand januari staan nootachtige kaasjes centraal, worden diverse schelpdieren gestoofd in wijn en vult het huis zich met de warme, ronde geuren van winterse kruiden als steranijs. Sommige ingrediënten zijn lastiger te verkrijgen wanneer je de boodschappen pas na werktijd haalt, maar inspiratie genoeg voor een alternatief heb je al bij het omslaan van de pagina. Ik heb gekozen om de blauw gekookte karper met warme mierikswortelsaus te maken, omdat ik benieuwd was naar de magische omslag wanneer het gieten van warme azijn over de karper zijn schubben verandert van bruin naar blauw (zoals de naam van het recept al aangeeft). Dat de recepten heel beknopt zijn, had als gevolg dat ik wel een paar keer op internet moest zoeken naar extra aanwijzingen. Zo stond er in het boek dat je een rooster in de pan met court-bouillon moest leggen om daarop de vis te pocheren. Ik heb nog nooit op deze manier vis klaargemaakt, dus ik wist niet of de vis volledig in het water moest liggen of met een rooster erboven gestoomd werd. Ik heb online gelezen dat de vis wel degelijk in het water moet liggen, maar dat het geheel net onder het kookpunt moet blijven om het pocheren te mogen noemen, in tegenstelling tot koken. En wat een resultaat. De karper was ongekend mals en door de witte wijn, tijm, wortel en bleekselderij had het een heel verfijnde smaak dat me deed denken aan de knusse kookwijze van mijn oma.

Wat Liever Lokaal vooral bijzonder maakt, en waarom ik vind dat het zijn lof heeft verdiend, is dat de keuze om gezond en bedachtzaam te eten niet wordt gestraft met een eentonige hap die we op honderden manieren al hebben gegeten, maar met traditionele creaties en veelzijdige belevenissen die niet snel zullen vervelen. Want laten we eerlijk zijn, het is al moeilijk genoeg om gezond en lekker te eten, laat staan milieubewust en duurzaam. Benieuwd naar het gouden kookboek van 2015? Hieronder vind je alvast een kleine preview.

Liever Lokaal (365 dagen per jaar)
Annette van Ruitenburg, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn
Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059564893
Prijs: €39,95.
Bestellen!

Liever Lokaal1

Liever Lokaal2

Liever Lokaal3

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.