Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Review: het kookboek van De Groene Meisjes

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik eet niet vegan en verder dan glas, papier en textiel scheiden kom ik niet. Door de jaren heen ben ik me wel steeds meer gaan verdiepen in mijn eten en ben op een gegeven moment minder vlees gaan eten. Omdat ik meer wilde kunnen maken dan enkel salades, ging ik op zoek naar lekkere recepten en zo kwam ik op de blog van de Groene Meisjes. Daar schrijven Merel en Jamie over ‘groene leven’, hun vegan lifestyle en zijn zo een platform voor veel inspiratie. Ze nemen je mee in hun zoektocht om het leven een stukje bewuster te maken.

Door de goed geschreven en leuke posts op hun blog, werd ik ook nieuwsgierig naar hun (kook)boek. Het boek van De Groene Meisjes gaat niet alleen over vegan koken, maar over een volledige groene lifestyle. In stijl van De Groene Meisjes, vol vrolijke kleuren en gezellige (en ook prachtige) foto’s. Het boek is opgedeeld in 4 onderdelen: groen eten, groen leven, groen reizen en groen denken. En ook komen katten Beppie en Poppie voorbij in het boek (als kattenliefhebber vind ik dit erg leuk).

Het boek geeft op een leuke manier inzicht waarom Merel en Jamie vegan zijn geworden en hoe ze dit hebben aangepakt. Wat ik erg prettig vind, is dat ze op een speelse en informatieve manier kunnen uitleggen waarom ze vegan zijn geworden en zonder dat het belerend wordt. De meeste documentaires die ze aanraden, heb ik ook gelijk bekeken. Deze zetten je aan het denken over waar je eten vandaan komt en wat ermee gebeurt voordat het op je bord terecht komt.

De recepten zijn makkelijk (soms voor mij zelfs weinig uitdagend) om te maken en door de mooie, zelf gemaakte, foto’s zie je precies hoe je gerecht moet worden. Wel mis ik bij sommige gerechten een uitje in de basis en hier en daar toch dat kleine beetje zuivel. Bijvoorbeeld bij de one pot pasta: een heerlijk en simpel pastagerecht, maar met een handje kaas nog net wat lekkerder. Al is het vegan er dan natuurlijk wel vanaf ;).

Tempeh was voor mij een nieuw ingrediënt. Aangezien ik dit niet eerder had gegeten, leek de Italiaanse salade met tempeh een goede eerste kennismaking. Het recept was simpel genoeg: de tempeh marineren in sojasaus, balsamico azijn en verschillende kruiden en dan op een bedje van lekkere groenten. De salade zag er heerlijk uit, maar de tempeh smaakte me niet. Van vrienden begreep ik dat tempeh gefrituurd lekkerder is, dus dit moet ik nog maar een kans geven.

Echter, de falafel van zoete aardappel was gelijk een favoriet. Ik was bij het maken een beetje sceptisch omdat de falafel in de oven wordt bereid en ik had verwacht dat ze er erg droog uit zouden komen. De falafel, flatbread, tomaat, sla en komkommer vormden een heerlijk maaltje. Al heb ik wederom wat gesmokkeld met een dressing van yoghurt. Oeps.

Zoals ik eerder al zei, naast groen eten geven de Groene Meisjes ook tips hoe je je leven groener kunt maken en laten je bewuster nadenken over bijvoorbeeld cosmetica, producten voor in je huis en mode. Nu bezoek ik kringloopwinkels eigenlijk alleen om tussen de oude platen te snuffelen, maar de kringloopwinkel in Naarden staat na het lezen van het boek op mijn lijstje om te bezoeken. De grootste herontdekking: Lush. Om helemaal opnieuw fan van te worden.

Een voorbeeldige vegan zal ik nooit worden, maar ik ben het met de Groene Meisjes eens dat hun boek als een soort van handleiding gebruikt kan worden voor iedereen die hun leven een beetje groener wil maken. En nu op naar de Geitenwollenwinkel om een leuke kersttrui te kopen… 🙂

De Groene Meisjes – Merel & Jamie
Uitgeverij Brandt
ISBN: 9789492037275
Prijs: €20,-
Bestellen!

DSC_0936DSC_0933 DSC_0942 DSC_0944

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.