Rauwe Cacao

Cacao nibs is rauwe chocolade. Namelijk cacaobonen die zijn geroosterd, gepeld, in stukjes en nu bruikbaar om er chocola van te maken. Samen met wat extra cacao boter, suiker, melk en eventueel andere smaakjes kun je theoretisch van dit boontje een “echte” chocoladereep maken. Ze smaken een beetje nootachtig, tikkeltje bitter maar wel met een vleugje chocolade. Een allergie voor rauwe cacao is vrij zeldzaam, meestal ben je dan ook allergisch voor alle andere soorten chocolade.

Rauwe cacao is net als chiazaad een superfood, voornamelijk door zijn hoge concentratie aan antioxidanten genaamd Flavonoïde (40x zoveel als in bosbessen) en zitten ze vol magnesium. Ze bevatten kleine hoeveelheden caffeine, dat helpt met het verhogen van je concentratievermogen. Het speelt daarnaast een rol bij de hersenstofwisseling, werkt mee aan een stabiel insulineniveau en verhoogt daarnaast ook je gelukgevoel.  Je na een portie (25 gram!) ongebrande cacao dus een grote concentratievermogen en een hoger geluksgevoel. Dit moet ik een keer uitproberen wanneer ik weer moet studeren!

Nu is misschien de vraag: wat kun je ermee doen? Je zou deze cacao stukjes in toetjes of je huisgemaakte koekjes kunnen verwerken i.p.v. bijvoorbeeld noten of chocolatechips. Daarnaast is het lekker in je home made muesli. Of maak er een smoothie van met bijvoorbeeld banaan en sojamelk. Is ook lekker met andere soorten fruit! En wat dacht je van een warme chocolademelk? Genoeg om uit te proberen! Er wordt gezegd dat je ze ook zo zou kunnen eten, maar ik moet zeggen ze zijn bijna altijd beter in combinatie met iets anders.

Lees hier meer over de andere superfoods!

10 reacties

 1. Ik vind dit soort dingen heel erg leuk om te lezen ik zou het alleen zo fijn vinden als je er ook bij zou zetten waar alles verkrijgbaar is:). In de grotere steden zijn dit soort dingen denk ik makkelijk verkrijgbaar maar aangezien ik niet in een grote stad woon ben ik erg benieuwd waar ik dit zou kunnen kopen!
  Alvast bedankt :)!!

  Liefs Roos

  1. Dank voor de tip! Ga ik er voortaan bij zetten. Ik koop het zelf bij de ekoplaza of andere biowinkel/natuurvoedingswinkel. Kun je daar iets mee? Anders is iHerb een hele goede online shop, waar je echt alle superfoods kunt kopen! 🙂

  1. Dat hangt af van het merk wat je koopt, maar ik gok rond de 10 euro voor een zakje. Het lijkt misschien veel geld, maar je doet er (vooral in het begin) heel erg lang mee.

  1. Je moet echt even aan de smaak wennen. In het begin vond ik deze chocolade ontzettend bitter, maar nu vind ik het heerlijk. Begin met een shake met een klein beetje chocolade (1 tl) en lekker wat banaan met (soja/amandel)melk. Bouw het daarna op naar bijv 1 el.

 2. Leuk stukje! Ik vond het in het begin ook niet lekker, ik ben niet echt een chocolade type. Maar als ik nu eens zin heb in chocolade of iets wil maken met/van chocolade gebruik ik altijd rauwe cacao.

 3. Hi Ianna,

  ikzelf heb gisteravond voor het eerst chocolade blokjes van cacao nibs gemaakt
  eerst de nibs gemalen in een koffiemolen moet er wel bij zeggen dat dat nogal moeizaam ging plakte in me koffiemolen vast, daarna de pulp die uit me koffiemolen kwam vermengd met cocos olie (erg dik spul) wat honing toegevoegd voor de zoete smaak mengen tot een homogeen mengsel en daarna in een siliconen ijsblokjes mal in de koelkast gezet, nu net een blokje gegeten .

  wow…….. echt heerlijk, een stuk beter als die rouwe nibs eten.

  grtz philip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *