Rabarber-framboos crumble

Vanochtend werd ik heel vroeg en uit een diepe slaap met een schrik wakker. Gisteren was ik namelijk vergeten deze blog te schrijven, ‘wat nu als er geen zoet recept online komt deze zondag?’ dacht ik bij mezelf. Vrijdag was ik gelukkig al aan de slag gegaan met het recept, maar na een gezellig diner met Leonie en Sofie + wat glaasjes wijn, was ik bij thuiskomst helemaal vergeten om het uit te werken en en laat staan de foto van mijn camera te halen en erbij te plaatsen. Oeps.

Op zaterdag hadden Vriendje en ik besloten om de hele dag leuke dingen te doen en onze ’to-do lijst’ voor een dagje te negeren, dus bloggen was echt een no-go! We sprongen al vroeg op de fiets, en fietsten kriskras door Amsterdam. Dronken koffie in Noord, deden boodschappen op de Ten Katemarkt en met een omweg (via oud-zuid) weer naar huis. Om uiteindelijk aan het eind van de dag op ons balkon met de ex-buurvrouw gezellig wat hapjes te eten met een glaasje vino erbij. Wat altijd super gezellig is en waarbij we vooral heel veel kletsen. Uiteindelijk had ik dus dat ene ding wat ik nog moest afronden: deze blog! The life of a foodblogger.. 😉

Met het rabarberseizoen dat nu echt ten einde loopt, probeer ik nog eventjes te genieten van deze lekkere groente. Als ontbijt doe ik een paar lepels rabarbercompote door de yoghurt, verwerk ik het in salades en natuurlijk zoete baksels zoals deze boerencake. Echt een aanrader om te maken! Afgelopen week lagen er nog ene paar stengels rabarber in de groentenschaal en een doosje met ingevroren frambozen in de vriezer, wat al gauw samenkwam in deze crumble. Eigenlijk is het een super simpel dessert, en toch maak ik het minder vaak dan ik het zou willen. Het recept is perfect voor al je restjes (zomer)fruit, die net te rijp zijn of te veel plekjes hebben gekregen. Denk: appels, peren, maar ook zomerfruit, kersen en dus rabarber. Na het bakken zie je de gekke plekken toch niet meer terug, en als bonus: rijp fruit heeft een nog zoetere smaak van zichzelf, dus hoef je zelf minder zoetstof toe te voegen. Happy Sunday!

Nodig voor 4 personen:
150 gram rabarber
150 gram frambozen (uit de diepvries)
zeste van 1/2 sinaasappel
scheutje vanille extract
30 gram koude boter (of kokosolie)
2 el honing
±120 gram speltmeel (kan iets meer of minder zijn)
snuf bakpoeder
snuf zout

4 vuurvaste bakjes met een doorsnede van 8-10 cm
Slagroom voor erbij (zelf maken! 🙂 )

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak ondertussen de rabarber schoon en snijd in kleine stukjes van ongeveer 1/2 – 1 cm. Doe de rabarber samen met de frambozen, sinaasappelsap en -zeste en een scheutje vanille in een kom. Laat even staan. Het is niet erg wanneer de frambozen ontdooien.

Doe de boter en honing in een klein pannetje, en laat smelten. Haal van het vuur. Voeg vervolgens het speltmeel, bakpoeder en zout toe. Roer met een vork tot je een crumble hebt gekregen.

Schep het fruit in de vormpjes, druk het fruit goed aan en bestrooi met de crumble. Zet in de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 20 minuten of tot de crumble goudbruin en gaar is, en je het rabarber-framboos mengsel ziet pruttelen.

Serveer met zelf gemaakte slagroom.

3 reacties

  1. Oeh, lekker dit joh! Ik ben echt gek op dit soort crumble’s, en zeker de combi van raberber + zoet rood fruit is echt héérlijk! En wat goed van je dat dit artikel nu dan toch online staat 🙂 Lijkt me echt leuk trouwens, lekker door Amsterdam fietsen, wil ik ook nog een keer doen!

    1. Bedankt voor je leuke reactie. Jaa, hier is de crumble ook favoriet. Vooral met het zuurtje van de rabarber en dan in combinatie met zelf gemaakte slagroom. Yum! <3 Echt een aanrader om te fietsen, want je ziet zoveel leuke nieuwe (koffie)tentjes en onontdekte plekken. Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *