Rabarber-crumble taartjes

Rabarber crumble taartVooral in periodes van drukte en stress vind ik het fijn de keuken in te kruipen (al is dat voor alle andere werkzaamheden die moeten gebeuren nooit erg handig). Het koken en bakken zorgt er even dat ik niet meer denk over de dingen die ik moet doen. Ondertussen borrelen de lekkerste receptjes op, die ik gedurende de dag had weggestopt. Zo ook deze taartjes. Bij het schrijven van dit stukje weet ik niet of ik dit nu koekjes of een taart moet noemen. Deze rabarber crumble zit er namelijk precies tussenin. Lastig! Al is het vooral heel erg lekker. Geïnspireerd door een recept wat ik een tijdje geleden tegen kwam tijdens een van de vele ‘blogs-lezen-wanneer-je-niet-kunt-slapen’ momenten.

Voor deze taartjes maakte ik de ‘rabarbercompote’ zelf. Snijd hiervoor 4 medium stengels rabarber in stukjes. Doe deze in een pannetje met 1 el honing en citroensap, deksel erop en laat het geheel in 5-10 min op rustig vuur stuk koken.. Je kunt wat van het losgekomen vocht afgieten, maar lang niet alles. Het meeste verdampt toch wel zodra je dit taartje de oven in schuift.

Mocht je niet zelf aan de slag gaan met de rabarber, probeer dan te kiezen voor een goede kwaliteit jam zonder toevoegingen en extra toegevoegde suikers. Zelf ben ik fan van het merk Fiordifrutta. Ze zijn wat prijzig, maar aangezien ik weinig jam eet (en er dus niet elke week een pot doorheen gaat) is het mij meer dan waard. Het is een heerlijke jam, zonder extra toevoegingen en extra suikers. Je zou eventueel ook frambozen-, aardbeien-, of wat dacht je van rozenbotteljam of compote kunnen gebruiken. Lekker!!

Rabarber taart speltbloem

Nodig voor ± 6 koeken:
Afgeleid van dit recept
Bereidingstijd: 30 minuten + afkoelen
4 el kokosolie (hard)
150 gram speltbloem
50 gram walnoten
2-3 el (kokosbloesem) suiker
snuf kaneel
snuf zout
± 150 gram rababer compote

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een stuk bakpapier in het ovenschaaltje wat je wilt gebruiken (17 cm bij 12 cm is ideaal).

In een keukenmachine voeg je de kokosolie, bloem, walnoten, suiker, kaneel en zout en pulseer een paar keer tot het eruit ziet als vochtig zand.

Gebruik iets meer dan de helft als basis in het bakblik en druk het deeg goed aan op de bodem. Zet de rest van het crumble mengsel op een koude plek of simpelweg in de koelkast. Bak de bodem van de koekjes ±10 minuten of tot de randjes lichtgoud bruin worden. Haal uit de oven en laat het wat afkoelen.

Mix vervolgens de rest van het beslag voorzichtig met je handen tot het een crumble wordt. Mocht het te droog zijn, dan kun je handen een beetje nat maken, dit helpt bij het proces.

Wanneer de onderkant wat is afgekoeld, kun je deze bedekken met rabarber compote. Doe de crumble eroverheen en bak in de oven voor ±15 minuten, of tot de kruimels lichtbruin gebakken zijn. Laat de crumble koeken volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Snij in gewenste stukken en smullen maar! 😀

9 reacties

 1. Ziet er lekker uit, maar ik vind het wel jammer dat er rabarbercompote gebruikt wordt. die kun je ook simpel zelf maken, zonder suiker!!! Lekkerder en gezonder. Maar evenwel ga ik ze wel maken, met deze aanpassing dus. En ik denk dat ik dan de kruimels in een bakje naast de bodem bak, is één keer de oven aan, en niet opnieuw de rabarber verwarmen. Zou dat kunnen, denk je? Nou ja, gewoon proberen he:)

   1. OOOoo sorry, te snel naar alleen het recept gegaan. Zie je maar weer, dat komt ervan als je te snel wilt:) Sorrrrryyyy.

 2. YES! De rabarbertaartjes. Toevallig heb ik laatst rabarbercompote gemaakt voor bij de muffins. Dit staat nog in de koelkast, dus ik denk dat ik daar maar eens wat mee ga doen!
  Ik vind het altijd zo leuk om te zien hoe jij je gerechtjes wat gezonder weet te maken. Nog nagedacht over de fudge? Lijkt me wel een onmogelijke opgave haha. Of dan misschien met kokosmelk ipv gecondenseerde melk? Alleen weet ik niet of dat gaat werken…

  En heel herkenbaar, dat blogs lezen als je niet kunt slapen. Net als Pinterest afstruinen, ook zo fijn op die momenten 🙂

 3. Dag Ianna,
  Nu ben ik deze rabarbertaartjes voor de derde keer aan het maken. Fantastisch recept. Ik kook de rabarber samen met een (of 2) appels. Dan gebruik ik verder geen zoetstof. Het mooi zurige karakter van de rabarber komt dan ook goed tot z’n recht. (Lekker!). Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *