Rabarber cake met kokos

Met de eerste rabarber in de winkels, kan ik eigenlijk alleen maar concluderen dat de lente toch echt is begonnen. Al een tijdje moest ik mijn cravings voor rabarber onderdrukken, maar nu is het zover en dus ga ik los. Ik zal jullie niet overspoelen met rabarber recepten (tenzij jullie dit graag willen natuurlijk!), maar deze groente (!) zal de komende tijd zeker een paar keer voorbij komen. Het lijkt misschien op fruit, en we gebruiken het vaak in zoete recepten, maar eigenlijk is rabarber een groente. Nog een weetje: in rabarber zit oxaalzuur; een stof die calcium aan zich bind en in grote hoeveelheden eigenlijk giftig is. Eet daarom nooit de bladeren van de rabarber! Het zuur in de stengels kan geen kwaad, zo lang je geen kilo’s rabarber eet. Een andere reden om geen kilo’s rabarber te eten: het oxaalzuur haalt een beetje calcium uit je tanden (net als bij spinazie overigens), waardoor je tanden soms een beetje stroef kunnen aanvoelen. Vandaar dat ze vroeger vaak yoghurt en rabarber combineerden. Al weerhoud mij het er niet van om er onwijs van te snoepen. Vooral van deze rabarber cake met kokos.

Een van mijn nieuwe favoriete recepten is deze cake. De eerste keer dat ik deze geweldig lekkere rabarber cake at, was op de boekpresentatie van Marleen. Zojuist was haar nieuwe kookboek verschenen en tijdens haar presentatie mochten we enkele gerechten van haar proeven. Zo snoepten we van zelf geteelde radijsjes en quiche, maar ook deze zachte cake met rabarber waar je maar van blijft eten. Al eerder schreef ik een review over haar boek, maar nu mocht ik ook een recept met jullie delen. Nu hoefde ik niet lang na te denken!

Rabarber is vaak maar tot half juni beschikbaar, dus geniet ervan zo lang het kan. Zo maak ik er graag jam van, maar verwerk het graag in cakes of eet het gewoon zo. Op en top genieten!

boerencake met rabarber en kokos

Nodig voor ±12 stukjes:
Uit het kookboek Eten uit de Volkstuin – Marleen van Es
Bereidingstijd: 75 minuten, waarvan 60 oventijd
200 gram kokosolie
150 gram suiker
scheutje vanille extract
3 eieren
75 ml yoghurt
200 gram zelfrijzend bakmeel
3 el geraspte kokos
± 4 stengels rabarber

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ovenschaal, cake- of brownievorm klaar met daarin een stuk bakpapier.

Klop met een mixer of keukenmachine het zachte kokosvet, suiker en vanille extract luchtig en romig. Voeg de eieren toe en de yoghurt. Het maakt niet uit als er stukjes in zitten of als het lijkt alsof het mengsel geschift is, zodra je straks het bakmeel erdoor roert verdwijnt dit. Zeef het zelfrijzende bakmeel erdoor en voeg het meel al mixend toe. Voeg als laatste de geraspte kokos toe. Mix het geheel nog even goed en giet het beslag in de bakvorm.

Snijd de rabarber in stukken en leg deze op het beslag. Houd hierbij rekening met de lengte/vorm van de bakvorm, het mooiste is wanneer je er hele stukken rabarber in kunt leggen. Bak de cake in ongeveer 45-50 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven, maar de cake is gaar wanneer de bovenkant mooi bruin is en je kunt het controleren met een sateprikker. Als de prikker er droog en bijna schoon uit komt, dan is de cake gaar.

Laat volledig afkoelen, snijd in stukken en geniet! En, kijk uit dat je niet alles in een keer op eet… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *