Quinoa-noten repen met een chocoladelaagje

Ik ben deze week begonnen met lezen in Helweek. Kennen jullie het boek? Een korte samenvatting: een week lang ga je meer uit je dagen halen, met meer aandacht en toegespitst op wat jij het allerbelangrijkste vind. Ik wilde hier al een tijdje aan beginnen maar, zoals met meer dingen, heb ik het voor mij uit geschoven omdat er andere dingen ‘belangrijker’ waren. Met het blik op de toekomst als afgestudeerde ex-student, vind ik het een mooi moment om te beginnen met lezen en straks ‘mijn nieuwe leven’ met een goede start te beginnen (lekker zweverig, Ianna)… Ondertussen ben ik ook weer vaker in de keuken te vinden. Ik maakte afgelopen week een heerlijke zomerse pasta. Een recept dat ik echt iedereen kan aanraden die weinig tijd om te koken. En, ik ging aan de slag met deze simpele snack quinoa noten repen. Super handig: je kunt een deel in de vriezer bewaren, zo kun je in een keer een grote portie maken voor een langere periode. Een ander voordeel is dat je ze op deze manier niet allemaal tegelijkertijd opeet, wat bij mij wel eens gebeurt. Verder ben ik achter de schermen begonnen met wat voorbereidingen voor mijn nieuwe challenge waar ik 1 juni mee begin. Super spannend, maar ik heb heel veel zin om te beginnen en benieuwd naar nieuwe reacties. Binnenkort meer hierover.

Nu eerst deze geweldig lekkere quinoa noten repten. Voor het recept kun je alle soorten notenboter gebruiken. Soms gebruik ik pindakaas, omdat het gewoon makkelijk te kopen is, maar waneer ik decadent wil doen dan gebruik ik graag cashew- of amandelboter. Wanneer je trouwens allergisch bent voor noten, kun je ook een boter gebruiken op basis van bijvoorbeeld zonnebloempitten. Ik zag deze laatst bij de EkoPlaza staan en het lijkt mij een heerlijke vervanger. De gepofte quinoa heb ik bij de Marqt gekocht, maar mocht je die niet kunnen vinden dan kun je ook kiezen voor gepofte amarant of zelfs havermout. Het geeft een iets andere textuur aan de quinoa noten repen, maar ze blijven goed van smaak.

Nodig voor ±18 stuks:
Bereidingstijd: 20 minuten
Geïnspireerd door Green Kitchen Stories
2 el kokosolie
10 zachte, verse dadels (zonder pit)
250 gram notenboter
75 gram gepofte quinoa
100 gram noten naar keuze (amandelen & pecan zijn hier favoriet)
1 el pompoenpitten (optioneel)
snuf zeezout (optioneel)

100 gram pure chocolade (min 70% cacao)
3 el geraspte kokos, (optioneel)

Bekleed een bakvorm van ongeveer 15 bij 20 cm met bakpapier.

Smelt de kokosolie in een pan op laag vuur. Prak de dadels met een vork en voeg deze bij de kokosolie, samen met de notenboter. Roer goed tot het een homogene massa wordt en laat iets warm worden voor een paar minuten. Haal van het vuur. Voeg de quinoa en noten toe, eventueel een snuf zout en roer door. Let wel: als de notenboter al zout bevat, zou ik zelf geen extra zout meer erbij doen.

Doe het mengsel in het bekleede bakblik en druk dit stevig aan met je hand of eventueel de achterkant van een lepel. Het moet ongeveer een dikte krijgen van 2 cm. Zet in de vriezer tot je klaar bent met het smelten van de chocolade.

Smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Haal de koek uit de vriezer, en schenk de gesmolten chocolade eroverheen. Zorgt dat het overal gelijk verdeeld is, door het met een spatel of lepel uit te smeren over de koek. Bestrooi eventueel met geraspte kokos (dit is optioneel!) en zet opnieuw in de vriezer voor minimaal 30 minuten om de repen goed koud en hard te laten worden.

Snijd de quinoa noten repen in de gewenste stukken Je kunt de koeken in de vriezer bewaren en dan blijft het een aantal maanden goed. Anders blijven ze het beste in de koelkast. Zelf maak ik porties, waarvan ik een deel gelijk wil eten en een andere deel van de quinoa noten repen bewaar ik in de vriezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *