Quinoa for breakfast

De meeste ontbijtgranen die in de supermarkt liggen zitten bomvol suiker en kunnen eigenlijk niet gezien worden als een goed begin van de dag. Fabrikanten blijven het echter promoten als voedzaam en ze willen je steeds meer laten geloven dat hun producten (vol E-nummers) gezonder zijn. Voor mij een reden om op zoek te gaan naar iets “echts” en dus gezond. Quinoa wordt steeds populairder, ook als vervanger van pasta of rijst, maar ook als ontbijt.

Persoonlijk was ik nooit z’n quinoafan en dat ondanks alle gezonde eigenschappen (het zit namelijk propvol eiwitten en mineralen zoals magnesium en ijzer). Maar goed, zoals je ziet, ik ben om! Ik blijf bij mijn rijst en pasta, maar dit ontbijtje is mijn nieuwe verslaving geworden. Binnen 10 min klaar en het is goed vullend..  Dus een goed begin van de dag met dit simpele ontbijtje. Maak het zomers en friszoet door frambozen en aarbeien te gebruiken en geef het in de winter een verwarmende twist met geraspte appel, kaneel en eventueel een beetje (verse) gember. De combinaties zijn eindeloos, dus ik ben erg benieuwd wat jullie favoriet wordt!

Nodig:
Quinoa
Fruit
(plantaardige) melk/yoghurt
Honing (of andere zoetstof naar keuze!)

Spoel de quinoa af onder de kraan, om het vervolgens in een steelpan te garen. De quinoa moet net een cm onder water staan. Breng aan de kook en laat het vervolgens op een laag vuurtje door pruttelen. Dit duurt ongeveer 5 min, of zolang de op de verpakking staat.

Snij het fruit. Denk aan: banaan, bessen, frambozen, nectarines, pruimen, appels, peer, en ga zo even door.. Koop wat in het seizoen is of gebruik fruit uit de diepvries.

Zet het vuur uit en giet de quinoa af. Voeg eventueel wat fruit bij de warme quinoa, samen met een tl honing of wat dacht je van een beetje vanillie! Doe het quinoamengel samen met de yoghurt in een schaaltje en zo heb je binnen 10 min een gezond ontbijt.

11 reacties

 1. Ik zocht al een tijdje een ontbijtrecept met quinoa en deze opties klinken heerlijk! Ik ga het aankomende week gelijk proberen met wat diepvriesvruchten die ik nog in de vriezer heb liggen.

  1. Leuk! Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt. Diepvriesfruit kan soms wat zuur smaken, dus misschien moet je dan wat (extra) honing toevoegen. Voor de rest vind ik het nu erg lekker met fruit uit het seizoen zoals appel en/of peer. Fijne combinatie met wat warme kruiden (kaneel, vanillie, kardemon) en noten bijvoorbeeld.

 2. Hallo,

  even een vraagje: Als ik geen quinoa heb ( om te koken), kan het dan ook met quinoa flakes? bijv: Van Urtekram. Door ze bijvoorbeeld te roosteren in een koekenpan..

  Alvast bedankt,

  Herman Brouwer

  1. Zeker! Al zijn quinoa flakes wel iets anders dan quinoa (om te koken), dus de smaak zal waarschijnlijk anders zijn. Ik ken het merk zelf niet, maar volgens mij kun je deze gelijk aan de yoghurt toevoegen en hoef je het dus niet warm te maken. Dit zou je denk ik op de verpakking moeten kunnen terugvinden. Ik ben bang dat ik je daar verder niet mee kan helpen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *