Hebben jullie gezellige Kerstdagen gehad? Wij wel. Met onze buiken vol Kerstdiners en borrels, tellen we nu af naar Oud en Nieuw. Nog vier nachtjes slapen en het is alweer 2016. Wat vliegt de tijd. Een nieuw jaar staat klaar, inclusief goede voornemens, mooie plannen, toffe reizen, en meer. Zo begin ik januari weer met mijn jaarlijkse detox. Na al het (uit)eten van de afgelopen tijd (en ook deze week), kijk ik er stiekem wel naar uit om een maandje extra gezond te eten. Tot die tijd geniet ik extra van alle porties roomboter, kaas, slagroom en een van mijn favorieten: quiche met aardpeer. Lekker met zelf gemaakt deeg en deze keer een vulling van aardpeer en venkelzaad.
Aardpeer (ookwel topinamboer of Jerusalem-Artisjok genoemd) vind je de laatste tijd steeds vaker op het menu staan in verschillende restaurants. Zo at ik laatst bij de nieuwste hotspot Kaagman & Kortekaas in Amsterdam, waar het in meerdere gerechten verwerkt was. Echter, in supermarkten wordt deze gek uitziende knol maar weinig verkocht. Terwijl je er zoveel lekkers mee kunt maken. Een paar suggesties: een romige soep met bladerdeegdakje, als puree (zoals aardappels) bij gevogelte zoals eend, parelhoen of in combinatie met schelp- en schaaldieren. Voeg de aardperen toe aan je geroosterde wintergroenten uit de oven, of maak er een quiche mee.
Tip: Hoe leuk is deze quiche in mini-formaat, bijvoorbeeld als hapje of voorgerecht. Doe het deeg bijvoorbeeld in een muffin vorm, of in losse bakvormpjes. Bak deze kort voor, en vul elke mini quiche met de aardpeer en het -ei mengsel. Bak voor 20 minuten in de oven tot gaar en lichtbruin.
Nodig voor 1 grote quiche met aardpeer of ± 6-8 mini quiches:
Bereidingstijd: 60 minuten, of 30 minuten voor de mini quiches.
Een portie hartige taart deeg, of bladerdeeg
1 el boter, olijfolie of kokosolie
500 gram aardpeer
1 tl venkelzaad
2 eieren
250 ml room
zout/peper
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Schil de aardpeer en snijd in blokjes. Doe een klont boter in een ruime koekenpan en bak hierin op middel-hoog vuur de aardpeer blokjes. Wanneer deze bijna gaar zijn, breng je ze op smaak met zout, peper en venkelzaad. Zet het vuur lager en bak rustig mee voor 5 minuten.
Bekleed ondertussen een springvorm met het hartige taart deeg, of bladerdeeg, en blind bak het deeg voor 10 minuten. Tot het deeg een beetje gaar, en daardoor stevig, is geworden.
Klop het ei met de room door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Doe de iets afgekoelde aardpeer blokjes in de voorgebakken taartvorm, en giet het room-ei mengsel erover. Bak voor 40-50 minuten in de voorverwarmde oven, of tot goudbruin en gaar.
Menusuggestie: Quiche met aardpeer en venkelzaad + simpele en frisse groene salade met komkommer en appelazijn-olijfolie dressing.
1 reactie