Gwyneth heeft een nieuw kookboek: (H)eerlijk makkelijk en ik maakte er deze polenta met geroosterde tomaatjes uit. Het grappige is dat er binnen de ‘foodiewereld’ gelijk twee groepen zijn ontstaan: eentje die superenthousiast wordt wanneer ze haar nieuwe kookboek zien liggen, en de andere groep die moet grinniken terwijl ze het boek vastpakken en terugdenken aan het recept voor avocado op toast uit haar vorige boek. Ondanks alle kritiek, heeft Gwyneth het deze keer weer slim aangepakt. In haar nieuwste kookboek speelt ze in op de trend van ‘makkelijke’ maar toch gezonde recepten voor de superdrukke thuiskok. Waar ze bij haar vorige kookboeken weg bleef van gluten, lactose en suiker, zijn deze in haar nieuwe boek teruggekeerd. Denk hierbij aan pasta carbonara, enchiladas met kip, ramennoedels met geroosterd varkensvlees en natuurlijk de niet te missen drie variaties voor avocado toast. Ook in dit boek staan supersimpele gerechten, waar je eigenlijk echt geen recept voor nodig hebt. Aan de andere kant staan er ook originele recepten in, die ik heel graag zou willen maken (en opeten natuurlijk). De mooi opgemaakte borden, goede foto’s en frisse layout helpen hier zeker bij. Een belangrijke note: de meeste recepten bevatten vlees en vis, dus voor de vegetarische thuiskok is het misschien niet het beste boek.
Ondertussen heb ik al een paar recepten uit dit boek gemaakt, en ik ben blij verrast. Vooral de polenta met kerstomaatjes vind ik super lekker, en daarom deel ik het recept vandaag met jullie. Het recept kun je natuurlijk gemakkelijk zelf verzinnen, maar op een of andere manier is polenta niet iets waar ik standaard aan denk wanneer ik door de supermarkt loop (en dat terwijl het zo lekker is). Polenta is een echt boerengerecht uit het Noorden van Italië. Mais wordt gemalen tot meel, gedroogd en vervolgens kun je het koken tot het dik en romig is. Dit hoef je overigens niet zelf te doen, er bestaan al veel verschillende ‘kant en klare’ varianten. Van grof gemalen maismeel, die vind ik persoonlijk het lekkerste, tot instant polenta die binnen 5-10 minuten klaar is. De instant versie is al voorgegaard en daardoor sneller klaar. De restjes polenta bak ik de volgende dag, maar daar binnenkort meer over.
Geen zin in tomaat? Polenta geserveerd met gorgonzola en eekhoorntjesbrood kan ik zeker aanraden. Wil je meer lezen (en weten) over polenta? Lees hier hoe je dit perfect klaarmaakt.
Nodig voor 4 personen:
Geïnspireerd door het recept uit (H)eerlijk makkelijk.
Bereidingstijd: 55 minuten
1 kg kersttomaatjes
1 el olijfolie
2 teentjes knoflook
150 gram polenta
35 gram parmezaanse kaas
2 el boter
250 gram burrata of mozzarella.
verse basilicum
zout/peper
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Breng een pan met 750 ml water en een snuf zout aan de kook. Strooi de polenta erin, roer door en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Instant polenta is zo klaar (10 min), maar ik vind de grove en langdurige variant het allerlekkerste en deze moet, onder regelmatig roeren, ongeveer 45-50 minuten pruttelen.
Leg vervolgens kerstomaatjes en knoflook in een laag op een grote bakplaat, eventueel met een vel bakpapier eronder, breng alles op smaak met zout en peper en een goede scheut olijfolie. Rooster de tomaatjes voor ongeveer 25-30 minuten, of tot ze beginnen te barsten.
Zodra de polenta gaar is, kun je de parmezaanse kaas en boter erdoor roeren. Schep de polenta op een bord of kom, verdeel de tomaatjes erover. Serveer met verse basilicum en de romige burrata of mozzarella.
Menusuggestie: polenta met kerstomaatjes + simpele groene salade
1 reactie