Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Plenty More – Yotam Ottolenghi

Ik was nog maar net begonnen met beginspiration.nl toen ik een review schreef over het kookboek Plenty van Ottolenghi. Op dat moment was er een heuze Ottomania aan de gang en iedereen had minimaal een van zijn boeken in de kast staan. Yotam was een held en iedereen wist dat. Terwijl twee jaar geleden de boeken van Ottolenghi voor ‘de doorsnee’ thuiskok een stapje buiten de comfort zone was, zijn er in de tussentijd veel ‘nieuwe’ ingrediënten en kruiden aan de keukenkastjes toegevoegd, en is er in die twee jaar veel veranderd. Ook voor Yotam Ottolenghi..

Plenty More is het logische vervolg op het eerste kookboek Plenty; met nog meer groente om heel lekker te koken. Ottolenghi neemt je mee met zijn culinaire reizen van de afgelopen tijd, waarin hij zijn aandacht richt op kooktechnieken en -methoden om zo het beste uit de ingrediënten te halen. In dit kookboek gaan we dus husselen, stomen,  blancheren, smoren, grillen, bakken, stampen, en ga zo maar door. Daarbij is er een hoofstuk met zoete recepten toegevoegd, wat in het eerste boek nog ontbrak. Hierbij kun je denken aan desserts als rabarber uit de oven met zoete labneh en de prachtige merenguerol met rozenblaadjes en verse frambozen.

In eerste instantie vond ik het boek Plenty more heel erg lijken op de recepten uit het eerdere boek. De groenten spelen ook de hoofdrol, vaak dezelfde uit het vorige boek, en er is een duidelijke nadruk op de smaken uit het Midden-Oosten. Toch gaat Ottolenghi met dit boek een stapje verder, ondanks dat ik dat in eerste instantie misschien niet zag. Zoals ik boven al even noemde gebruikt hij de kooktechnieken en -methoden als uitgangspunt, om zo het beste uit de ingrediënten naar boven te halen. Het boek leert je anders te kijken naar ingrediënten en deze op de beste, en soms juist een andere, manier klaar te maken.

Het kookboek is voor iedereen die meer wilt doen met groenten. Misschien omdat je nieuwsgierig was naar de technieken, of gewoon omdat ze fan zijn van het eerste boek Plenty (in dat geval krijg je more!).  Let wel: sommige ingrediënten zijn misschien minder makkelijk verkrijgbaar, waardoor je voor sommigen bij speciaalzaken of online moet gaan kijken (denk aan: zeespagetthi of … ). Daarbij zijn het recepten die wat tijd kosten. Je zult niet gauw een recept maken die binnen 30 minuten op tafels staat. Dat betekent overigens niet dat je uren in de keuken hoeft te staan, want soms doet de oven of het fornuis al het werk. Voor mij is blijft het een topper; de foto’s waar je van gaat watertanden en de heerlijke smaak combinaties blijft geweldig. De recepten zijn goed, en vooral heel erg lekker! Een geweldig boek wanneer je eens uit wilt pakken met je gerechten en aan de slag wilt met nieuwe smaken en technieken voor de oude vertrouwde veggies.

Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059565388
Prijs: €29,95

Bestellen!

Yotam Ottolenghi Plenty More Yotam Ottolenghi Plenty More Yotam Ottolenghi Plenty More Yotam Ottolenghi Plenty More Yotam Ottolenghi Plenty More

1 Discussion on “Plenty More – Yotam Ottolenghi”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.