Plaattaart met venkel en gorgonzola

Ik weet niet precies hoe het komt, maar ik heb soms het gevoel dat ik de laatste tijd eigenlijk nooit thuis eet. Voor dat ik het weet ben ik de hele week weer op pad, en wanneer ik thuis eet heb ik niet eens zin om te koken.. Hoe kan dat! Normaal gesproken vind ik het onwijs fijn om in de keuken te staan, maar met alle drukte lijkt het alsof alle inspiratie is verdwenen en ik val terug op oude klassiekers of gewoon super simpele maaltijden. Hebben jullie dat ook? Wanneer ik dan thuis ben eet ik heb ik een onuitstaanbare trek in hartige taarten, een plaattaart en quiches; ik zou er elke dag wel een willen eten.. En deze plaattaart met venkel en gorgonzola is nu een duidelijke favoriet.

Het inspireerde mij om dit lijstje met mijn vijf favoriete recepten te maken en nu kan ik daar weer een nieuwe aan toevoegen: deze plaattaart met venkel en gorgonzola. Je kunt eigenlijk alle soorten blauwe kaas gebruiken, net wat jij lekker vindt of in huis hebt. Wat ik vooral fijn vindt aan dit soort gerechten is dat je op een doordeweekse dag, wanneer je maar weinig tijd of zin hebt om te koken, je toch iets lekkers en simpels op tafel kunt zetten. Meestal serveer ik er nog een frisse salade bij, denk bijvoorbeeld rucola, komkommer, bosui en balsamico. De kaas is best heftig van smaak, dus het is lekker om iets fris maar toch licht pittigs erbij te eten.  Super simpel!

Nodig voor ± 2 personen, of 4 met een grote salade erbij:
Bereidingstijd: 30 minuten
1 rol bladerdeeg
2 medium venkelknollen
sap van ½ citroen
½ tl gedroogde tijm
150 gram blauwe kaas, bijvoorbeeld gorgonzola
1 el pijnboompitten (optioneel)
peper/zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal een bakplaat uit de oven, leg een vel bakpapier erop en rol de bladerdeeg erop uit. Vouw de randen een keer naar binnen en druk eventueel extra aan met een vork. Prik gaatjes in het midden en schuif in de oven voor 15 minuten, of tot goudbruin.

Snijd de venkel ondertussen in dunne plakken van ongeveer een ½ centimeter. Bewaar het groen als garnering. Zet een grote koekenpan op het vuur vuur, met daarin een scheutje olijfolie en bak daarin de venkel voor 5-10 minuten, of tot lichtbruin en bijna gaar. Blus het geheel af met de citroensap, laat het vocht verdampen en zet van het vuur.

Haal de bladerdeeg uit de oven en druk het midden naar beneden, zodat deze mooi plat is. Verspreid de venkel over de plaattaart, bestrooi met tijm, verkruimel de blauwe kaas erover en schuif opnieuw de oven in voor 10-15 minuten. Haal de plaattaart uit de oven, laat iets afkoelen op een rekje, snijd deze in stukken en serveer.

Tip: mocht je pijnboompitten in huis hebben, roosterde dan ongeveer 1 eetlepel in een droge pan tot lichtbruin en bestrooi over de plaattaart zodra deze uit de oven komt.

Menusuggestie: plaattaart met venkel en gorgonzola + groene salade met komkommer en bosui.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *